FENA Novost: Fondacija ‘’Remembering Srebrenica’’ najoštrije osuđuje poricanje genocida

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-22 14:22:21

Fondacija ‘’Remembering Srebrenica’’ najoštrije osuđuje poricanje genocida

SARAJEVO, 22.oktobra (FENA) – Fondacija „Remembering Srebrenica“ pridružuje se majkama Srebrenice i preživjelim žrtvama te najoštrije osuđuje poricanje genocida i veličanje zločina “od strane novoizabranog gradonačelnika Srebrenice Mladena Grujičića”.

Iz Fondacije podsjećaju da su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.
 
Predsjednik Fondacije ”Remembering Srebrenica”  Waqar Azmi kazao je  da je  Grujičićeva “podrška osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću duboko uznemirujuća i da  to najžešće osuđujeu“.
 
– Nakon 21. godinu od najgoreg zločina u Evropi, od holokausta, ozdravljenje i pomirenje i dalje su od prijeke potrebe za Srebrenicu. Umjesto da zacijele, rane su ponovo otvorene. Međunarodna zajednica mora osuditi gradonačelnikovo poricanje genocida i podizanje etničkih tenzija na mjestu sa tako tragičnim posljedicama – kazao je Azmi, saopćeno je iz Fondacije.
 
Fondacija ”Remembering Srebrenica” poziva međunarodnu zajednicu da pažljivo prati situaciju i osigura da  Grujičić uistinu bude gradonačelnik za sve stanovnike Srebrenice.

(FENA) D.V.