FENA Novost: Vježba “Nesreća aviona na Međunarodnom aerodromu Sarajevo” 26. oktobra

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-21 16:47:14

Vježba “Nesreća aviona na Međunarodnom aerodromu Sarajevo” 26. oktobra

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) – Vježba pod nazivom “Nesreća aviona na Međunarodnom aerodromu Sarajevo” bit će održana u srijedu, 26. oktobra, na području Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

– Riječ je o simuliranju udesa aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tačnije na lokalitet vatrogasnog poligona Sarajevskog Aerodroma, kazala je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sabina Kovač.

Prema njenim riječima, akcije koje će se poduzimati sukladne su Planu mjera i postupaka u izvanrednim situacijama i podrazumijevaju angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalne vatrogasne brigade – Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, Policijskih snaga Kantona Sarajevo, Granične policije BiH i Oružanih snaga BiH tačnije Helikopterske jedinice.

– Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine, kazala je Kovač.

Simulacija nesreće i cjelokupna vježba za cilj ima provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan), dodala je.

(FENA) M.B.