FENA Novost: U Zagrebu predstavljena knjiga Robina Harrisa o kardinalu Stepincu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-21 16:19:28

U Zagrebu predstavljena knjiga Robina Harrisa o kardinalu Stepincu

ZAGREB, 21. listopada (FENA/Hina) – Knjiga Robina Harrisa “Stepinac – His Life and Times”, objavljena na engleskom jeziku, može poslužiti kao poticaj za još dublje proučavanje kardinala Alojza Stepinca i njegovo predstavljanje široj javnosti izvan Hrvatske, rekao je u petak na predstavljanju knjige rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić.

Knjiga, koju je napisao britanski povjesničar i savjetnik pokojne premijerke Margaret Thatcher, važna je zato što je to prva cjelovita biografija blaženoga Alojzija Stepinca na engleskom jeziku sa znanstvenim podacima, rekao je Tanjić.

Knjiga doprinosi internacionalizaciji Stepinčeva pitanja

Ova knjiga o Stepincu iz pera kompetentnog autora, doktora povijesnih znanosti i poznavatelja moderne povijesti, u kontekstu mješovitoga povjerenstva Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve o procesu Stepinčeve kanonizacije, doprinosi internacionalizaciji tog pitanja i poticaj je na još dublje proučavanje Stepinca, kako bismo ga predstavili široj javnosti izvan Hrvatske, istaknuo je Tanjić.

Posvećena je Chrisu Cviiću i Branku Franoviću koji su devedesetih godina upoznali Harrisa sa situacijom u Hrvatskoj, te je “plod prijateljstva iz kojega se rodila autorova ljubav prema Stepincu, Katoličkoj crkvi, hrvatskom narodu i situaciji u kojoj je Hrvatska bila onda i sada”.

Knjiga pokazuje veliku važnosti njihovih osobnih odnosa, što je često važnije i od službenih diplomatskih kanala, odnosno da se oni nadopunjuju i u Stepinčevu slučaju, rekao je Tanjić apelirajući na hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da Harrisova knjiga bude u svakom hrvatskom veleposlanstvu, te da se dijeli pri diplomatskim susretima.

Knjiga Robina Harrisa sadrži 12 poglavlja na 409 stranica i četiri dodatka – Stepinčev govor na sudu, popis broja dužnosnika u središnjoj državnoj upravi Kraljevine Jugoslavije tridesetih godina s obzirom na vjersku pripadnost, dodatak o tome je li Stepinac bio otrovan, te njegovu duhovnu oporuku.

Harris: Otvaranje arhiva nije pitanje lustracije nego spoznaje istine

Harris, koji od ove jeseni na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predaje na Odjelu povijesti dva kolegija, od kojih je jedan o Stepincu, istaknuo je u izjavi novinarima da o Stepincu ima mnogo laži i neistina. “Važno je, ne samo za Hrvatsku i crkvu, nego i za svijet, znati što je istina. I to je moj cilj”, rekao je.

Kada je riječ o dostupnosti dokumenata u hrvatskim arhivima, Harris ističe kako je to općenito problem jer su, nažalost, arhivi o mnogim komunističkim zločinima još zatvoreni, što je za njega “sramotno i neprihvatljivo”.

“Mislim da o Stepincu znamo gotovo sve što je važno, no apsolutno je sramotno da ti arhivi još nisu potpuno otvoreni. To nije pitanje lustracije, nego spoznaje istine i čišćenja društva”, poručio je autor knjige o Stepincu.

Na pitanje novinara što je važno reći o Stepincu, Harris je kratko odgovorio: “Nisam Papa, ali on je svetac”.

 

(FENA) G.P.