FENA Novost: Čvrsta saradnja MOBiH i SR Njemačke na evropskom i evroatlanstskom putu BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-21 13:20:55

Čvrsta saradnja MOBiH i SR Njemačke na evropskom i evroatlanstskom putu BiH

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) – Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš danas je primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Christianu Constanzu Hohmann.

Pendeš je poželjela dobrodošlicu novoimenovanoj njemačkoj ambasadorici u BiH te je informirala o napretku i planiranim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te iskazala zahvalnost ambasadorici Hohmann i SR Njemačkoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u NATO i Evropsku uniju.

– Pomoć SR Njemačke u izgradnji kapaciteta MO i OSBiH od samog utemeljenja pa do danas, kroz širok spektar bezuvjetne pomoći je nešto što izuzetno cijenimo i na čemu smo Vam jako zahvali – kazala je Pendeš tokom susreta.

Razgovarano je i o bilateralno-odbrambenoj saradnji dvaju ministarstva, a koja se odnosi na proces uništavanja viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH, školovanju pripadnika OSBiH u SR Njemačkoj kroz programe vojne pomići, saradnji verifikacijskih centara kao i učešću pripadnika OSBiH u misiji „ISAF“ u Afganistanu koji djeluju sastavu njemačkog kontigenta.

U tom pogledu Pendeš je iskazala posebenu zahvalnost SR Njemačkoj na doprinosu u savladavanju problema uništavanja viškova municije, uz čiju podršku je ostvaren značajan napredak u smanjenju viška municije u BiH, kao i djelovanja u području humanitarnog deminiranja.

Razgovarano je i o aktivnostima koje se vežu za aktivaciju MAP-a za BiH i aktivnostima na izradi staregijskog dokumenta „Pregled odbrane“.

Pendeš je izrazila optimizam i kazala kako očekuje da će se ispoštovati postavljeni rokovi i na bazi smjernica Predsjedništva BiH dostaviti na usvajanje konačna verzija ovog izuzetnog značajnog dokumenta.

– Savezna Republika Njemačka izražava punu opredijeljenost i punu podršku nastojanjima BiH da postane dio Evropske unije i NATO-a – istakla je, između ostalog, Hohmann.

Osim Pendeš i Hohmann, sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i asistent vojnog atašea SR Njemačke u BiH glavni narednik Roland Glienke, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) J.Č.