FENA Novost: Tri milijuna maraka za namjensku industriju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-20 12:32:15

Tri milijuna maraka za namjensku industriju

MOSTAR, 20. listopada (FENA) – Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o izboru korisnika grant sredstava utvrđenih Federalnim proračunom za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim poduzećima – financiranje razvojnih projekata u FBiH.

Odlukom je utvrđena raspodjela dijela sredstava u ukupnom iznosu od 2 998 000 maraka prema odobrenim zahtjevima za financiranje razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije.

Gospodrskom društvu Vitezit d.o.o. Vitez odobreno je milijun maraka, Pretisu d.d. Vogošća 1,6 milijuna maraka i gospodarskom društvu BNT TMiH d.d. Novi Travnik 398 000 konvertibilnih maraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije s korisnicima će sklopiti ugovore o realizaciji dodijeljenih grant sredstava, s definiranim pravima i obvezama. Korisnici su dužni dostaviti Federalnom ministarstvu izvješća i materijalne dokaze o utrošenim proračunskim sredstvima.

U obrazloženju odluke navedeno je da se grant sredstva dodjeljuju za financiranje proširenja asortimana i kapaciteta, pokretanje novih proizvodnih linija ili pogona, nabavu kvalitetnih sirovina i opreme, zatim za usklađivanje sustava identifikacije i označavanja proizvoda za izvoz u skladu s EU direktivama, za osuvremenjivanje službe kontrole kvalitete proizvoda u smislu opremanja laboratorija (oprema, aparati, mjerna sredstva, potrošni materijal – kemikalije, opitne posude, certificiranje i servisiranje postojećih uređaja) prema EU standardima.

(FENA) Z.N.