FENA Novost: SPKD Prosvjeta- Srpski narod u FBiH sveden gotovo na nivo statističke greške

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-20 13:28:58

SPKD Prosvjeta- Srpski narod u FBiH sveden gotovo na nivo statističke greške

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“  Sarajevo u otvorenom pismu ukazalo je na brojne probleme s kojima se pripadnici srpskog naroda svakodnevno suočavaju uprkos odredbama o konstitutivnosti triju naroda u svim dijelovima BiH.

U pismu, koje je upućeno na sve relevantne adrese političkih subjekata, učesnika u vlasti na svim nivoima, od opština preko Grada i Kantona do Federacije BiH i državnog nivoa, navodi se da su, prema posljednjem popisu stanovništva, Srbi u Federaciji BiH, kao jedan od konstitutivnih naroda, gotovo svedeni na statističku grešku s 2,5 posto udjela u stanovništvu.

Predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je odluka o konstitutivnosti naroda u BiH već odavno na snazi, ali i da je činjenica da postoji uglavnom samo na papiru. 

– Konstitutivni narodi su se danas pretvorili, uslovno rečeno, i u konstitutivne manjine na pojedinim prostorima tako da, tamo gdje su Srbi, Bošnjaci ili Hrvati u manjini, jednostavno ne uživaju sva ona prava koja ostali narodi uživaju – kazao je Garić.

Prema rezultatima popisa stanovništva, kako je dodao, na području Kantona Sarajevo živi svega 13.300 Srba, dok je na području četiriju gradskih opština taj broj svega 10.422. Poređenja radi, na području samo ovih četiriju opština, užeg gradskog jezgra, 1991. godine je, prema popisu, živjelo 92.560 stanovnika srpske nacionalnosti.

– Odnos ovih dvaju brojeva jasno pokazuje demografsku katastrofu koja se dogodila u Sarajevu, a ovaj grad je kroz istoriju bio, pored ostalog, centar srpske kulture i istorije na ovom području – navodi se u pismu SPKD Prosvjeta.

Među problemima na koje su ukazali i zatražili njihovo rješavanje jeste spomen- ploča koja je postavljena na obnovljenoj Vijećnici gdje stoji da su „na ovom mjestu srpski zločinci zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibliteku BiH“.

– Taj natpis boli sve one koji žele razmišljati o zajedničkom životu u ovoj zemlji jer se jednostavno time jedan narod svodi gotovo pa na nivo zločinaca. Želimo vjerovati da to nije bila svjesna namjera, kao i da će taj tekst u doglednoj budućnosti biti promijenjen da bi ukazivao na one koji su stvarno počinili taj zločin bez bilo kakve zlonamjerne ili slučajne generalizacije – kazao je Garić.    

Kada je riječ o spomen-obilježjima, kako se dodaje u pismu, bolno je to što građani ovog grada koje su ubijeni na lokalitetu Kazani ni gotovo 25  godina nakon tog zločina nisu dobili dostojno obilježje. SPKD Prosvjeta je pozvala nadležne da upotrijebe svoj autoritet i ovlasti, da bi ove nevine žrtve, ponajviše srpske nacionalnosti, dobile spomen-obilježje i da bi se na dostojanstven način obilježilo njihovo stradanje.       

Ukazali su i na problem s obilježavanjem ulice Sime Milutinovića, gdje su nepoznate osobe skinule ploče s nazivom ulice koje nikada nisu vraćene, a gdje se inače nalazi sjedište ovog društva.

Također su zatražili da se vrati tamo gdje pripada spomenik u vezi sa Sarajevskim atentatom, odnosno stope koje su simbolizovale mjesto odakle je Gavrilo Princip pucao u nadvojvodu Franca Ferdinanda, s obzirom na to da se ne radi o bilo kakvom odljevku, već umjetničkom radu Voje Dimitrijevića. Te stope su godinama obilježavale jedan prelomni istorijski trenutak koji, kako su naglasili u pismu, ne pripada samo nama u Bosni i Hercegovini, a posebno ne jednom ili drugom narodu, već trenutak koji pripada cijelom svijetu.

SPKD Prosvjeta je skrenula pažnju i na neuređenost i zapuštenost kapele u kojoj su sahranjeni pripadnici „Mlade Bosne“, a ta kapela je također jedan od značajnih spomenika kulture. Apelirali su da se što prije počne sa sanacijom da bi se taj dragocjeni spomenik sačuvao od propadanja.

SPKD Prosvjeta, kako je kazao predsjednik Društva Savo Vlaški, jeste kulturna institucija, ali im je obaveza i zadatak ukazati na probleme među kojima su i oni koji se odnose na zapošljavanje, školstvo i  povrat imovine ovog društva.

(FENA) H.D.