FENA Novost: Porošenko: Postignut sporazum o mapi puta u Ukrajini

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-20 10:29:36

Porošenko: Postignut sporazum o mapi puta u Ukrajini

BERLIN, 20. oktobra (FENA) – Strane na samitu posvećenom ukrajinskoj krizi saglasile su se oko mape puta ka mirnom rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u Berlinu, a prenijela je u srijedu ruska novinska agencija TASS.

Mapa puta ka miru zasnovana je na sporazumu iz Minska i razrađena je uz pomoć Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), saopćio je Porošenko. Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke finalizirat će mapu puta do kraja novembra.

Ukrajinski predsjednik izjavio je da je postignut sporazum o stacioniranju naoružanih policijskih jedinica u regiji Donbass.

Porošenko je kazao da će demilitarizovane zone u istočnoj Ukrajini biti proširene, čime bi se sukobljene strane još više razdvojile, prenosi dpa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Berlinu s Porošenkom i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom na kriznom samitu o sirijskom ratu i o oživljavanju mirovnih napora u istočnoj Ukrajini.

Ona se kasnije sastala s Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sinoćnji sastanak u Berlinu prvobitno je bio sazvan kako bi se oživjeli napori na okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini, koji bjesni od početka 2014. Oko 9.500 ljudi ubijeno je u borbama.

Merkel je izjavila u utorak da će ona i Hollande izvršiti pritisak na Putina zbog ruske vojne kampanje u Siriji i njenog bombardovanja Aleppa.

Dolazak na sastanak je ujedno prva  Putinova posjeta Berlinu u posljednjim godinama.

EU se pridružila Sjedinjenim Državama u uvođenju sankcija Moskvi nakon ruske aneksije ukrajinske teritorije Krim u martu 2014. godine.

 

 

(FENA) B.D.