FENA Novost: U Mostaru obilježen Dan ružičaste vrpce

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 12:47:10

U Mostaru obilježen Dan ružičaste vrpce

MOSTAR, 19. oktobra (FENA) – U organizaciji Udruge “Novi pogled” danas je u Mostaru održana manifestacija Dan ružičaste vrpce pod sloganom “Nismo same-imamo vas”, koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacijom se, po riječima organizatora, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, te upozoriti na sve alarmantnije stanje u pomjeranju dobne granice kod obolijevanja od te bolesti.

– Želimo skrenuti pozornost na važnost prevencije, pregleda i samopregleda, da žene ne budu uspavane, da vode brigu o svom zdravlju i ako do danas nisu uradile mamografski ili ultrazvučni pregled da to urade danas, da ne čekaju da im bolest pokuca na vrata – poručila je predsjednica Udruge “Novi pogled” Maja Memić.

Naglasila je kako željno iščekuju da konačno počne sa radom multidisciplinarni tim za karcinom dojke kojeg, nažalost, nema u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, dodavši kako onkološki pacijent zahtijeva timski rad i timski pristup određivanju njegovog liječenju.

Govoreći o broju novooboljelih od te opake bolesti, Memić je kazala kako “Novi pogled” u partnerstvu s 23 udruge iz cijele BiH (iz Federacije BiH i RS-a) godišnje podijeli 1400 paketića prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od karcinoma dojke u BiH te da je to siguran pokazatelj i jedini podatak kojim raspolažu.

Kada je u pitanju odjek ovakvih akcija, istakla je kako se poslije svake njihove aktivnosti pojača svijest kod žena o neophodnosti pregleda, iako je dio njih još uvijek uspavan, te poručila kako žene trebaju biti osviještene, educirane i da imaju zdravstvenu kulturu.

(FENA) R.G.