FENA Novost: Skupština KS – Usvojenim Zakonom o vodama KS kreće u zaštitu vodozaštitnih zona

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 16:16:57

Skupština KS – Usvojenim Zakonom o vodama KS kreće u zaštitu vodozaštitnih zona

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) – Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene i dopune Zakona o vodama Kantona Sarajevo.

Anes Podić iz Udruženja „Eko akcija“, koji se obratio i zastupnicima SKS-a smatra da će usvojene izmjene omogućiti privremene mjere zaštite vodozaštitnih zona „koje će vrijediti sve dok se entiteti ne dogovore“.

U izjavi za medije on je pojasnio da se centralni sistem vodosnabdijevanja Sarajeva napaja iz većeg broja različitih izvora uključujući bunarska postrojenja, izvorišta i riječne vodozahvate.

Najvažnija izvorišta vode su bunarska postrojenja u Sarajevskom polju koja osiguravaju više od 75 posto potrebne vode u količini od oko 72 miliona metara kubnih vode godišnje.

Izvorište u Sarajevskom polju je 95 posto na području Federacije, odnosno Kantona Sarajevo, a pet posto na teritoriji Republike Srpske.

 Postojeće agencije za vode u skladu s Federalnim Zakonom o vodama regulišu ovo pitanje, a s obzirom da Kanton Sarajevo nema registrovanu direkciju za vode, bilo je potrebno prenijeti nadležnost, pa da predlagač odluke, koje donosi Skupština KS, bude Vlada KS.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o vodama KS s fokusom na zaštitu izvorišta Sarajevsko polje će biti omogućena izrada ekspertnog elaborata kako bi ova vodozaštitna zona bila bolje zaštićena bez obzira na Federalni zakon.

Iako to zahtjeva novčana sredstva, ali ona bi se finansirala iz vodnih naknada, a jedan dio novčanih sredstava bi osigurale jedinice lokalne samouprave – općine, tako da se utrošak ovih sredstava ne bi značajnije odrazio na budžet KS.

Inače, finansiranje provođenja zaštite voda pada i na teret Federacije BiH.

(FENA) M.B.