FENA Novost: Predstavljena knjiga ‘Iz književne i kulturne riznice Mostara’ Elbise Ustamujić

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 19:56:33

Predstavljena knjiga ‘Iz književne i kulturne riznice Mostara’ Elbise Ustamujić

MOSTAR, 19. listopada (FENA) – Predstavljanje knjige “Iz književne i kulturne riznice Mostara”, autorice Elbise Ustamujić, upriličeno je u srijedu navečer u Centru za kulturu u Mostaru.

 Ova je knjiga rezultat autoričina višegodišnjeg rada i sudjelovanja, kako u kulturnom, tako i u književnom životu grada Mostara. 

 – Knjiga je moje sudjelovanje zadnjih 20 godina u kulturnom i književnom životu Mostara, a svi radovi vezani su za mostarske pisce od 16. do početka 21. stoljeća – kazala je u izjavi novinarima autorica Ustamujić.

 Po njezinim riječima, knjiga govori o kulturi i kulturnom identitetu koji je stvaran kroz 500 godina postojanja Mostara i koji u svakom novom vremenu doživljava neke mijene, ali ono što je bitno od početka postoji taj neki kontinuitet specifičnosti mostarske književne scene.

 – U 16. stoljeću Mostar je bio centar divanske književnosti, dok je u 19. stoljeću prevladavala srpska književnost, a sve završava otprilike s Kajanom, koji na neki način sublimira taj 400-500 godina star duh bošnjačke književnosti, odnosno povezuje poetiku divanske poezije i poetiku postmodernizma – kazala je autorica.

 Jedna od promotorica knjige, federalna ministrica znanosti i obrazovanja Elvira Dilberović kazala je kako se u knjizi autorice Ustamujić nailazi na radove koji su ranije na neki način djelomično ili u potpunosti objavljivani, ali su ipak sagledani iz nekog novog svjetla, što je, kako je kazala, zapravo najveća originalnost tog rukopisa.

 – Kroz ovaj rukopis doznajemo kako je Mostar bio jedna urbana cjelina, kulturološki i u svakom smislu univerzalno središte u kojem su se sretale različite kulture i različita imena koja su dala doprinos, ne samo regiji, nego i svjetskoj kulturno-povijesnoj baštini – kazala je Dilberović.

 O knjizi je govorila i prof. dr. Dijana Hadžizukić, kazavši kako autorica u tekstovima skupljenim u knjizi propituje kulturne pojave, književnike, kulturne radnike koji su djelovali u Mostaru te kako u tom smislu knjiga prolazi kronološki od najstarijih vremena, od prvih početaka Mostara kao čaršije, preko austrougarskog razdoblja.

 – Također, knjiga, iako su to odvojeni tekstovi, ima neku unutarnju nit koja se provlači od početka do kraja, a to je misao da je Mostar urbana čaršija, da je razvijao neku svoju vlastitu unutarnju kulturu u načinu življenja, ophođenja među ljudima, što se posebno ističe u tekstu o Svetozaru Čoroviću, gdje se analizira njegova zbirka “Komšije” – kazala je Hadžizukić.   

 O knjizi je govorila i doc. dr. Selma Raljević, a predstavljanje knjige organiziralo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Mostar.

 

 

(FENA) G.P.