FENA Novost: Obilježeno 13 godina od smrti Alije Izetbegovića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 17:55:39

Obilježeno 13 godina od smrti Alije Izetbegovića

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) – Na šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena 13. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne i demokratske Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su mnogobrojni prijatelji, građani, ratni komandanti i predstavnici društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine.

U delegaciji Vlade Federacije BiH bili su ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, saopćeno je iz kabineta ministra Bukvarevića.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe iskazana je dužna počast svim šehidima Bosne i Hercegovine na centralnom spomen-obilježju na šehidskom mezarju Kovači i na turbetu Alije Izetbegovića te je proučena sura iz Kur’ana časnog i poklonjena hatma dova pred duše šehida i rahmetli predsjednika.

– Alija Izetbegović bio je jedan od najznačajnijih političara u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, neki ga poistovjećuju s ocem nacije, osobom koja je vratila Bosni i Hercegovini državotvornost, a Bošnjacima njihovo ime. Bio je veliki državnik, koji je nastojao i želio od BiH stvoriti demokratsko društvo po mjeri svih naroda i građana, navedeno je u saopćenju.

(FENA) H.D.