FENA Novost: Behram-begova medresa u Tuzli obilježava 390. =?utf-8?Q?godi=C5=A1njicu?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 14:46:29

Behram-begova medresa u Tuzli obilježava 390. godišnjicu

TUZLA, 19. oktobra (FENA) – Direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed Hatunić kazao je danas, povodom obilježavanja 390. godišnjice rada ove obrazovne ustanove, da se ona prvi put u pisanim dokumentima spominje 1626. godine.

Na pres-konferenciji Hatunić je naveo da je Behram-begova medresa kontinuirano radila sve do Drugog svjetskog rata da bi se potpuno ugasio njen rad 15. januara 1949. godine. Uredbama režima tadašnjih vlasti ova medresa je, dodaje, sa svim drugim medresama u BiH zatvorena.

Podsjetio je da je period mirovanja rada trajao 44 godine, te da su gotovo svi pisani tragovi o Behram-begovoj medresi i njenom radu nestali, kao i da je njena zgrada srušena 1974. Ostao je samo ulazni portal, odnosno Kapija, koja je danas jedan od simbola grada Tuzle.

Hatunić navodi da je 6. oktobra 1993. ova medresa ponovo počela s radom, otkada broji 23 godine uspješnog djelovanja.

Po njegovim riječima, ova obrazovna ustanova danas ima 520 učenica i učenika, raspoređenih u 16 odjeljenja, koji u njoj borave 24 sata.

U nastavnim planovima i programima, izučavaju se vjerski predmeti i predmeti društvenog, jezičkog, prirodno-matematičkog i multudisciplinarnog programa.

Pomoćnik direktora za nastavu Mensur Husić kaže da je obilježavanje 390. godišnjice rada ove medrese počelo 6. oktobra, obilježavanjem Dana škole, zatim je nastavljen 8. oktobra obilježavanjem Dana vakifa, dok je 18. oktobra upriličena promocija knjige “Mesnevije”.

Najavio je okrugli sto koji će biti održan 20. oktobra na kojem će učestvovati 16 izlagača, koji će govoriti o historijatu medrese i odgojno-obrazovnom procesu, dok će 21. oktobra biti upriličeni sportski susreti učenica odgojno-obrazovanih institucija IZ-a u BiH, te druge aktivnosti u okviru ove godišnjice.

Ova medresa je u posljednjih 12 godina na vrednovanjima škola devet puta bila prva škola na području TK-a.

(FENA) L.A.