FENA Novost: Uličnom akcijom obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 11:50:56

Uličnom akcijom obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

MOSTAR, 18. oktobra (FENA) – U povodu Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Udruženje “Žena BiH” organiziralo je u utorak na Španskom trgu u Mostaru uličnu akciju koja ima za cilj educiranje i podizanje svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima.

Po riječima glasnogovornice Udruženja ‘Žena BiH’ Amre Selimić, želja im je da građanima Mostara kroz performans sa lutkama, promotivne materijale, čaj i razgovor približe problem trgovine ljudima.

Istakla je kako je u BiH u 2015. godini zabilježeno 35 slučajeva potencijalne trgovine ljudima, te da je riječ o 18 punoljetnih i 17 maloljetnih osoba, odnosno o 27 osoba ženskog i 8 osoba muškog pola.

Pojasnila je kako su 24 osobe bile trgovane u svrhu prosjačenja, a ostale u svrhu seksualnog poticanja, radi ugovorenog braka, radne eksploatacije i drugo.

– Današnjom akcijom želimo objasniti ljudima šta je to trgovina ljudima i kako se zaštititi, odnosno preventivno djelovati – kazala je Selimić navodeći kako je trgovina ljudima u suštini trgovina ljudskom bijedom.

Akciju su provele volonterke i članice stručnog tima Udruženja “Žena BiH”, uz podršku Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima nastao je na prijedlog Evropske komisije i uz preporuku Evropskog parlamenta 2007. godine radi jačanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovine ljudima.

 

(FENA) I.B.