FENA Novost: Predstavnički dom danas o prihvatanju zaduženja za modernizaciju cesta u FBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 12:23:22

Predstavnički dom danas o prihvatanju zaduženja za modernizaciju cesta u FBiH

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je zakazao drugu vanrednu sjednicu na kojoj se očekuje donošenje odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta „Modernizacija cesta u FBiH“.

Iznos zaduženja je 50.000.000 eura, a sredstva će se prenijeti na JP Ceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju. Predviđeni rok otplate je 20 godina.

Svrha Projekta je modernizacija magistralne mreže, te poboljšanje regionalne mreže.

– Projekt se sastoji od nekoliko manjih i srednje velikih planova ulaganja, uključujući izgradnju novih dionica cesta i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova s ciljem poboljšanja sigurnosti prometa na cestama, na 35 dionica glavnih cesta u Federaciji, u ukupnoj dužini od 290 km – stoji u obrazloženju odluke.

Također, ova odluka uvrštena je u dnevni red vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koja bi trebala početi u poslijepodnevnim satima. 

 

(FENA) D.V.