FENA Novost: Međunarodna konferencija “Jednaki u različitosti” – Potpora ombudsmenima BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 13:05:46

Međunarodna konferencija “Jednaki u različitosti” – Potpora ombudsmenima BiH

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – „Jednaki u različitosti“, naziv je međunarodne konferencije koja se danas održava u Sarajevu u organizaciji Ureda ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i uz potporu Misije OSCE-a u BiH, a u sklopu Programa obilježavanja 20 godina djelovanja Institucije ombudsmena u BiH.

Sudionici konferencije razmatraju mjesto i ulogu institucija angažiranih na zaštiti i promoviranju ljudskih prava, uključujući izazove, iskustva i postignuća na regionalnom planu koja se tiču ostvarenog nivoa ljudskih prava u kontekstu približavanja evropskim integracijama.

Održavanje skupa pozdravio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, te, uz čestitke upućene u povodu 20 godina djelovanja ombudsmena u BiH, istaknuo da se radi o jednoj od najvažnijih institucija, angažiranih na zaštiti ljudskih prava, uključujući prava žena, ranjivih kategorija stanovništva, manjina i svih onih koji su na marginama.

– Iz perspektive Evropske unije izuzetno je važno da imate jednu snažnu i nezavisnu instituciju koja radi na zaštiti ljudskih prava. Bez postojanja takvih institucija nema napretka na evropskom putu – kazao je amabasador Wigemark u izjavi za medije, podsjećajući na ‘upitnik’ koji BiH kao zemlja-aspirantica za članstvo u EU treba da dobije do kraja godine, a u kojem će biti sadržana i pitanja u vezi s načinom funkcioniranja Institucije ombudsmena u BiH.

Pozvao je vlasti u BiH da daju punu potporu radu ombudsmena u BiH, te osiguraju njenu punu neovisnost i zaštite integritet te institucije.

Na značaj osiguranja uvjeta za nesmetan rad Institucije ombudsmena BiH, uključujući i njenu finansijsku neovisnost, ukazao je i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore, podsjećajući na dvadesetogodišnje partnerstvo OSCE-a i ombudsmena BiH.

Naglasio je važnost efikasnog djelovanja na terenu u vezi s konkretnim pitanjima koja se tiču prava građana, potcrtavajući odlučnost OSCE-a da i nadalje pruža punu potporu jačanju kapaciteta Institucije ombudsmena BiH.

Ombudsmenka BiH Jasminka Džumhur izjavila je da je obilježavanje godišnjice prilika za suočavanje sa stanjem ljudskih prava u BiH, te pozicijom ombudsmena za ljudska prava kao nacionalnog mehanizma za zaštitu ljudskih prava.

Ocijenila je da jačanje ljudskih prava podrazumijeva i odgovarajuću suradnju institucija vlasti s ombudsmenima, koji su svojevrsna spona  građanskih zahtjeva i onoga što je vlast dužna da uradi spram građana.

Džumhur navodi da su, pored određenih pomaka, još prisutna sistemska kršenja ljudskih prava u BiH, “zbog neodgovarajućeg zakonodavnog okvira, ali i ‘slabih’ institucija”, dodajući da sve institucije moraju biti nositelji i promotori poštivanja ljudskih prava.

Upozorila je da u novembru  pred Institucijom ombudsmena BiH predstoji proces reakreditacije (status „A“) , te da zakon kojim bi se regulirala pitanja iz tog domena nije ‘prošao’ u PSBiH.            

Spremnost da efikasno djeluje na tom planu istaknula je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, navodeći da će ovo ministarstvo istrajavati na rješenjima koja će Instituciji ombudsmena BiH osigurati mjesto koje zaslužuje u sistemu zaštite ljudskih prava.

Stava je da je ova institucija tokom protekle dvije decenije u potpunosti opravdala povjerenje, o čemu svjedoči i sve veći broj predstavki građana upućenih ombudsmenima BiH  

Borovac, nadalje, navodi da je konferencija koja se održava u glavnom gradu BiH prilika da se razmotri zajednički pristup zaštiti ljudskih prava u zemljama regiona, koje su opredijeljene za ulazak u EU, a s obzirom na to da je poštivanje ljudskih prava ključni element tog procesa.  

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić podsjetio je da je zakon o ombudsmenu BiH bio u parlamentarnoj proceduri te da u drugom čitanju u Domu naroda nije ‘prošao’, istaknuvši da će se istrajati na donošenju/izmjenama zakona koji treba da osigura zadržavanje statusa A Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, uključujući, prije svega, njenu punu finansijsku neovisnost.   

Najavio je da slijedi još dosta obaveza koje su vezane za zakonodavni okvir, a tiču se reguliranja oblasti zaštite ljudskih prava kao i dobrobiti svih građana u BiH, te daljnjeg jačanja povjerenja u institucije u BiH.

Konferencija, organizirana povodom 20. godišnjice djelovanja ombudsmena BiH, okupila je međunarodne stručnjake i praktičare u oblasti ljudskih prava, predstavnike nacionalnih institucija za ljudska prava i tijela za ravnopravnost iz regije, pravnike, sudije, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije, predstavnike akademske zajednice i sve one koji su u proteklih 20 godina na bilo koji način doprinijeli radu Ureda ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ured ombudsmena za ljudska prava BiH uspostavljen je u skladu s Aneksom VI Dejtonskog mirovnog sporazuma i počeo je rad 1996. godine u Sarajevu i Banjoj Luci. Prvi ombudsman u BiH dr. Gret Haller imenovana je od OSCE-a.

U međuvremenu, ova je institucija kao kredibilan i neovisan nacionalni mehanizam za zaštitu ljudskih prava akreditirana u statusu A od Međunarodnog potkomiteta za akreditiranje Globalne alijanse nacionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava (SCA GANHRI).

(FENA) E.F.