FENA Novost: Kadeti Oružanih snaga BiH ispraćeni na školovanje u Tursku

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 17:39:29

Kadeti Oružanih snaga BiH ispraćeni na školovanje u Tursku

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas su ispraćeni na školovanje na vojne akademije u Republici Turskoj.

Deset od 14 kadeta školovat će se na Kopnenoj vojnoj akademiji, a četiri na Zračnoj vojnoj akademiji, što je odlučeno na osnovu njihovih sposobnosti i uspjesima u školi.

Tokom ceremonije svečanog potpisivanja ugovora i ispraćaja kadeta istaknuto je da je od osnivanja Oružanih snaga BiH, u Turskoj školovanje završio 21 oficir na Operativno-strategijskoj razini, 23 oficira na Zapovjedno-stožernoj razini i 18 kadeta na Vojnim akademijama, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, zamjenik ambasadora Halil Umit Cemaloglu, pomoćnik ministra odbrane za upravljanje personalom Sead Muratović, porodice odabranih kadeta te predstavnici Sektora za upravljanje personalom Ministarstva odbrane koji su vodili cijeli proces odabira kandidata za kadete.

Jerinić je poželio mnogo uspjeha mladim kadetima, istaknuvši da će svojim zalaganjem i marljivim radom predstavljati sebe i Oružane snage BiH.

Čestitke je uputio i ambasador Erginay.

(FENA) M.B.