FENA Novost: Imenovati predstavnike u Savjetodavno vijeće Partnerstva za otvorenu vlast

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 14:45:32

Imenovati predstavnike u Savjetodavno vijeće Partnerstva za otvorenu vlast

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Koalicija nevladinih organizacija pozdravila je danas Odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o formiranju Savjetodavnog vijeća inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”, apelirajući na entitetske vlade i Vladu Brčko Distrikta da imenuju svoje predstavnike u tom tijelu.

Savjetodavno vijeće ima zadatak da pripremi prijedlog okvirnog akcionog plana za provođenje preuzetih obaveza, podsjećaju iz Transparency International BiH, jedne od nevladinih organizacija koja je članica Koalicije.

BiH je u septembru 2014. godine pristupila inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast u okviru koje treba da pripremi akcijski plan s ciljem osiguranja napretka u oblastima transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne uprave, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima.

Koalicija je apelirala na Ministarstvo pravde BiH da objavi javni poziv za učešće predstavnika nevladinih organizacija u radu Savjetodavnog vijeća BiH te da s Uredom koordinatora za reformu javne uprave BiH osigura stručnu i administrativnu podršku ovom procesu.

(FENA) L.A.