FENA Novost: Udruženja upozoravaju na ugrožavanje vode za piće u KS-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-17 13:33:13

Udruženja upozoravaju na ugrožavanje vode za piće u KS-u

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) – Udruženje građana “Eko akcija” i Građanska inicijativa „Borba za život“ upozorili su danas da će Skupština Kantona Sarajevo (KS) na sjednici zakazanoj za sutra razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o vodama KS-a po hitnom postupku, te da bi epilog te procedure, ukoliko dođe do usvanja tog zakonskog prijedloga, mogao biti novi ‘udar’ na prirodne resurse KS-a, te doprinijeti ugrožavanju kvaliteta vode za piće.

Iz ovih asocijacija ističu „da se reguliranju ovako značajnog pitanja za stanovnike KS-a, pristupilo po hitnoj proceduri u sklopu koje nije moguće ulagati amandmane, te bez prethodno obavljene javne rasprave i uvažavanja struke i nauke“.

Na različite aspekte te važnost i hitnost djelovanja na planu zaštite prirodnih resursa na pres-konferenciji u Sarajevu upozorili su predsjednik „Eko akcije“ Anes Podić i aktivisti spomenute građanske incijative – profesorica Vesna Hercegovac- Pašić i novinar Hajdar Arifagić, ističući “da bi spomenuti zakonski prijedlog mogao dovesti do smanjenja površine vodozaštitne zone i do pet puta, a koja je već drastično ugrožena bespravnom gradnjom, divljim deponijama te masovnom izgradnjom bez zadovoljenja temeljnih infrastrukturnih standarda i zaštite izvorišta vode”.

Pozvali su, stoga, poslanike Skupštine KS-a da spriječe takav razvoj situacije i „da konačno pokrenu preispitivanje uloge građevinsko-investicionih lobija u kontinuiranom izigravanju slova i duha zakona, jer će ovo poigravanje sa zakonima i naučnim saznanjima na kraju cijeli jedan grad koštati vode za piće koja je temeljno pravo svakog čovjeka”.

Spomenuti Prijedlog zakona, kako je rečeno, temelji se na Elaboratu zaštite izvorišta vode za piće „Sarajevsko polje“ koji je usklađen s federalnim Pravilnikom iz 2012. godine, a koji propisuje znatno manje vodozaštitne zone u odnosu na one definirane Pravilnikom iz 2002. godine, kao i u odnosu na one u zemljama regiona i Evropske unije.   

Istaknuto je, istovremeno, „da, ukoliko ovaj prijedlog zakona bude usvojen, Sarajevo koje je već na rubu epidemije, može očekivati katastrofalno srozavanje kvaliteta vode za piće, jer manja vodozaštitna zona znači da će tvari poput pesticida, herbicida, teških metala, nafte, fekalija… znatno lakše naći put do izvorišta vode, te rezultirati nepovratnim posljedicama po kvalitet vode”.

Aktivisti spomenutih udruženja detaljno su elaborirali rizike i opasnosti koji proisteču iz, kako navode, ignoriranja javnog interesa i prava stanovnika Grada na svima dostupnu, kvalitetnu pitku vodu.

Osvrnuli su se na dosadašnje ‘promašaje’ koji se tiču gradnje na Bjelašnici (turističko naselje Babin do koje nema obaveznu okolinsku dozvolu) te gradnju planiranu na području Trnova, kao i masovnu stambenu izgradnju u blizini, ili unutar vodozaštitne zone, bez odgovarajuće infrastrukture i zadovoljavanja elementarnih standarda.

Izražena je bojazan „da bi ovakav razvoj događaja mogao ishoditi  negativne posljedice po kvalitet življenja u KS-u i šire, ta da će stanovnici Sarajeva, grada u kojem voda predstavlja svojevrsni kult, uskoro biti primorani kupovati flaširanu vodu za piće“.

Prema prezentiranim podacima, centralni sistem vodosnabdijevanja Sarajeva se napaja iz većeg broja različitih izvora, uključujući bunarska postrojenja, izvorišta i riječne vodozahvate. Najvažnija izvorišta vode su bunarska postrojenja u Sarajevskom polju koja osiguravaju više od 75 posto potrebne vode u količini od oko 72 miliona metara kubnih vode godišnje.

(FENA) F.F.