FENA Novost: U Tuzli večeras promocija knjige ‘Kamenim tragovima’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-17 12:57:22

U Tuzli večeras promocija knjige ‘Kamenim tragovima’

TUZLA, 17. oktobra (FENA) – U Arhivu Tuzlanskog kantona za večeras je najavljena promocija knjige “Kamenim tragovima – Auf steinernen Spuren“ Slađane Paškalj, Radenka Kosića i Helmuta Friedrichsmeiera, članova udruženja “Kulturfocus“ iz Beča.

Riječ je o izdanju koje je nastalo na temlju knjige fotografija austrougarskog vojnika Emila Balcareka, koji je 1907. i 1908. godine službovao u BiH.

Balcarek je ostavio niz sjajnih dokumentarnih fotografija tog vremena, objavljenih 1999. godine u knjizi koja je, kao motiv, poslužila Slađani Paškalj i Radenku Kosiću za izradu novog izdanja, ali 100 godina poslije od nastanka njegovih fotografija snimljenih u Sarajevu, Zvorniku, Mostaru, Tuzli, Kalinoviku i drugdje.

Paškalj i Kosić su obišli sva mjesta u kojima je boravio Balcarek i ponovo su snimli sve objekte s njegovih fotografija. Skoro svi su na istom mjestu, neki prepušteni zubu vremena, a neki još dobro držeći.

Knjiga je objavljena u martu ove godine u Frankfurtu i predstavlja svojevrsnu šetnju Bosnom i Hercegovinom, slikom i rječju, iz prošlosti u sadašnjost i obratno.

Organizatori promocije su JU Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK, te “Kulturfocus“ iz Beča, izdavač knjige.

(FENA) L.A.