FENA Novost: Tokom vikenda 84 vozača u SBK-u upravljala vozilom pod dejstvom alkohola

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-17 10:03:54

Tokom vikenda 84 vozača u SBK-u upravljala vozilom pod dejstvom alkohola

BUGOJNO, 17. oktobra (FENA) – U nekoliko općina Srednjobosanskog kantona tokom proteklog vikenda provedene su pojačane akcije kontrole saobraćaja.

Postignuti su značajni rezultati u prevenciji saobraćajnih nezgoda, s obzirom na to da su iz saobraćaja isključeni vozači, koji su upravljali vozilom u alkoholiziranom stanju.

Kontrole su vršene u blizini ugostiteljskih objekata, i na dionicama puta na kojima je zabilježen najveći broj saobraćajnih nezgoda, te u kasnim noćnim satima kada je među vozačima najveći broj mladih, sklonih vožnji velikom brzinom.

Službenici policije su tom prilikom podnijeli ukupno 434 prekršajna naloga, i mobilnim radarima evidentirali ukupno 296 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iz saobraćaja isključeno 29 vozila zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti vozila.

Zabrinjavajući je podatak da je, u istom periodu, iz saobraćaja isključeno čak 84 vozača, koji su bili pod uticajem alkohola.

Kako je saopćeno iz MUP-a SBK-a, podaci o broju slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine i broju alkoholiziranih vozača obavezuju da se ove aktivnosti nastave još intenzivnije u narednom periodu.

Na to obavezuje i Plan pojačanih mjera, koji je usvojila Uprava policije MUP-a SBK-a za period 2016-2017., radi smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica.

Dosadašnjom provedbom tog plana, broj smrtno stradalih osoba u saobraćajnim nesrećama na području SBK-a, u odnosu na prošlu godinu, u prvih devet mjeseci 2016. smanjen je s 19 na 13.

U istom periodu, sa 103 na 86 smanjen je broj teško povrijeđenih osoba, te za oko pet posto broj lakše povrijeđenih osoba u saobraćajnim nezgodama, saopćeno je iz MUP-a SBK-a.

(FENA) L.A.