FENA Novost: Kapuran: Optuženi Sarić u julu 1995. bio na terenu u Vogošći i Srednjem

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-17 17:46:14

Kapuran: Optuženi Sarić u julu 1995. bio na terenu u Vogošći i Srednjem

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) – Na suđenju za genocid u Srebrenici, prvi svjedok odbrane je kazao da je u julu 1995. optuženi Goran Sarić bio na području Vogošće i Srednjeg.

Vitomir Kapuran je kazao da je u julu 1995. bio pomoćnik komandanta za logistiku pri Specijalnoj brigadi policije. Kako je kazao, komandant brigade je bio Sarić, a pod komandom brigade djelovalo je šest odreda smještenih na Jahorini, u Šekovićima, Trebinju, Janji, Doboju i Banjoj Luci.

Kapuran je naveo da su se odredi, kada su bili na terenu, pretpočinjavali Vojsci Republike Srpske (VRS), odnosno jedinici vojske u čijoj su zoni odgovornosti bili.

Kapuran je rekao i da su pripadnici Specijalne brigade policije bili jednoobrazno obučeni, da su imali prepoznatljive oznake i ambleme koji su sačinjavali broj po kome se moglo znati iz kojeg je odreda pripadnik.

On je također kazao da se Prvi odred nalazio na Jahorini, u hotelu “Košuta”. Prema njegovim riječima, od juna i jula 1995. na toj planini se nalazila pozadinska baza, ali komanda Specijalne brigade policije nije nikada imala veze s kampom za obuku snaga policije.

“To je centar formiran od strane MUP-a i o tome ništa ne znam”, naveo je Kapuran.

On je kazao da je on od 5. do 25. jula 1995. bio u bazi u Janji, te da je samo dva dana po naređenju komandanta Sarića otišao obaviti neke poslove u Vogošću.

“U tom periodu Goran Sarić je bio na terenu u Srednjem i Vogošći”, kazao je Kapuran.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedok je kazao da ne može sa sigurnoću tvrditi da je Sarić sve vrijeme bio u Srednjem i Vogošći, ali da “prema svim informacijama jest”.

Sarić je optužen da je počinio genocid kao komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS). Tužilaštvo BiH ga tereti da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Kapuran je kazao da nije znao da je zamjenik komandanta brigade Ljubomir Borovčanin bio u Srebrenici, te da je to saznao po primanju depeše o njegovom imenovanju za komandanta združenih snaga. Također je negirao da je imao saznanja o odlasku Drugog odreda iz Šekovića u Bratunac, kao i o odlasku Odreda specijalne jedinice iz Janje u Zvornik u julu 1995.

Borovčanina je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici.

Prije saslušanja svjedoka, Sarićev branilac Aleksandar Lazarević je u uvodnoj riječi odbrane najavio da će saslušati samo dva svjedoka, kako bi Vijeće stvorilo širu sliku o događajima iz jula 1995., kao i o ponašanju pojedinaca, a ne samo njegovog branjenika.

On je dodao da Sarić, kao i njegova odbrana, niti jednog momenta nisu osporavali zločine u Srebrenici.

“Bilo bi nepristojno zatvoriti oči pred onim što se desilo. Mi se nećemo praviti ludi”, rekao je Lazarević.

On je najavio niz materijalnih dokaza koji će govoriti o “generalu Sariću i njegovom školovanju”, o zakonima i propisima koji su vrijedili za policiju i vojsku u periodu optužnice, kao i o postojanju vojne jedinice u Srebrenici u julu 1995.

“To su dokumenti o 28. diviziji. U optužnici se navode ubistva dječaka i muškaraca. Da se razumijemo, niko nije smio nikoga da strijelja, ali kada je riječ o zarobljavanju nije svejedno da li se radi o vojnicima ili civilima”, kazao je Lazarević.

Lazarević je dodao da je optužnica protiv Sarića zasnovana na pretpostavkama jer je on “general i komandant i da se onda podrazumijeva da on nešto zna”.

Na ročištu zakazanom za 31. oktobar, planirano je saslušanje drugog svjedoka odbrane – Neđe Ikonića, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, prenosi Birn.

(FENA) M.B.