FENA Novost: Krajem oktobra ‘Dani bošnjačke kulture’ u Luksemburgu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-16 14:28:24

Krajem oktobra ‘Dani bošnjačke kulture’ u Luksemburgu

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) – Zavičajni klub “Bihor” Luksemburg i ove godine organizuje festival “Dani bošnjačke kulture” u Luksemburgu, manifestaciju koja se organizira od 2009. godine.

– Ove godine manifestacija će biti održana 29. i 30. oktobara u Centru za kulturu grada Rumelanža na jugu Luksemburga, nedaleko od luksemburško-francuske granice. Program nije još definitivno zaključen, ali se zna da će u okviru ovog festivala biti obilježena i sedmogodišnjica udruženja ZK “Bihor”. Planiran je i bogat kulturno-zabavni program – istaknuo je član organizacionog odbora manifestacije književnik Faiz Softić.

ZK “Bihor” je udruženje građana porijeklom iz Sandžaka i Crne Gore, odnosno Bihora kopleksa sela koja obuhvata petnjička i bjelopoljska opština u Crnoj Gori. Ovo udruženje okuplja blizu 200 članova raznih obrazovnih nivoa i struka, od afirmisanih pisaca do inžinjera i prosvjetnih radnika.

Udruženje svake godine uloži oko 100.000 eura putem donacija u Crnu Goru, a u više navrata donirali su značajna sredstva i u BiH.

Tokom godine organizuje više značajnih skupova kao što su Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu, Prvomajski susreti dijaspore i druge. Svake godine ovo udruženje sponzorira prvu nagradu za najbolju priču na konkursu festivala “Zavičajne staze” koji se tradicionalno, u julu i augustu, održava u Petnjici na sjeveru Crne Gore.

(FENA) M.L.