FENA Novost: Dijalogom do rješenja krize u regiji i Europi

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-15 12:27:59

Dijalogom do rješenja krize u regiji i Europi

BEOGRAD, 15. listopada (FENA) – Politika vođena strahom i populizmom je glavna prijetnja demokraciji, a dijalog je ono što društvo čini otpornijim na krize, glavni su zaključci Šestog Beogradskog sigurnosnog foruma.

 Razgovor albanskog i srpskog premijera na Forumu je pokazao da je dijalog moguć unatoč svim neslaganjima te da se on treba proširiti na čitavu regiju.

 Mnogobrojne krize su mogućnost proširenja Europske unije stavile u zapećak i potaknule balkanske političke elite da ožive stare nesuglasice i koriste ratnohuškačku retoriku.

 Umjesto da čekaju rješenja iz EU, politički lideri u Jugoistočnoj Europi trebaju preuzeti inicijativu kako bi se riješili bilateralni sporovi jer je to preduvjet za društveni i ekonomski razvoj u regiji.

 Još jednom su na Forumu građansko društvo i političari iz Prištine i Beograda pokazali odlučnost i hrabrost da nastave razgovore i nakon ozbiljnih nazadovanja u pregovorima.

 Došlo je vrijeme da se usvoji sveobuhvatan pristup briselskom dijalogu, a za ostvarivanje tog cilja potrebno je razvijanje vizije zajedničke budućnosti i uključivanje poslovnog sektora, lokalnih vlasti i građanskog društva u normalizaciju odnosa.

 Lokalni akteri moraju provesti reforme, graditi i obraniti demokratske institucije sposobne odgovoriti na izazove nestabilnosti. To bi regiji dalo za pravo tražiti ubrzanje procesa pristupanja EU, navodi se u priopćenju BBF-a.

 Smisleni dijalog nedostaje ne samo na Balkanu, već širom Europe.

 Sudionici Foruma pozvali su europske lidere da se više angažiraju u međusobnom dijalogu te u iskrenim diskusijama sa svojim građanima, kako bi uvidjeli zašto je solidarnost potrebna za održiva rješenja problema unutar i među europskim državama.

 Građansko društvo može biti značajan faktor u prevladavanju polarizacije unutar i između europskih društava uključivanjem otuđenih dijelova društva, posebno mladih u političke procese.

 Tijekom tri dana Foruma održano je 25 diskusija o ključnim pitanjima vezanim za budućnost čitave Europe koje su u Beogradu okupile preko 650 sudionika i 200 predstavnika medija iz Srbije, regije, kao i strane dopisnike.

 Beogradski sigurnosni forum jedini je događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva i to Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Europskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

 Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o sigurnosnoj i vanjskoj politici koji se održava u jugoistočnoj Europi, prenosi Tanjug.

(FENA) C.K.