FENA Novost: Lions zona BiH uručila 10 bijelih štapova slijepim osobama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 19:32:22

Lions zona BiH uručila 10 bijelih štapova slijepim osobama

SARAJEVO, 14.oktobra (FENA) – Predstavnici Lions zone BiH  danas su, tradicionalno,  povodom 15. oktobra, Međunarodnog danas slijepih (Dana bijelog štapa), za 10 članova Udruženja slijepih Kantona Sarajevo uručili bijele štapove.

Predsjednik Udruženja slijepih KS Hamdo Kentra zahvalio je ‘Lionsima’ te izrazio nadu da će i dalje biti u prilici ugostiti ih, ali i ostvariti konkretnu saradnju.

Svoj bijeli štap danas je dobio član Udruženja slijepih KS Fikret Mahmutović, koji je zahvalio Lionsima na poklonu i kazao da mu puno znači, jer je to  njegova ‘životna potpora’.

‘Lionsi’ sljedeće godine obilježavaju 100. godišnjicu rada, a njihova  misija je  pomaganje ljudima u potrebi, dok  posebno pomažu slijepe i slabovidne osobe.

Predsjednik Lions zone BiH Mehmed Kundurović je podsjetio da se Međunarodni dan slijepih – Dan bijelog štapa, u svijetu obilježava više od 50 godina te da predstavlja simbol kroz koji, ne samo slijepi, nego i cijeli svijet odaje priznanje dostignućima slijepih i slabovidnih osoba.

Kundurović je kazao da se ‘Lionsi’ od 1925. godine vode mantrom slijepe i gluhe pop ikone Helen Klark  koja ih je pozvala da budu ‘vitezovi slijepih u borbi protiv mraka’.

–  U svijetu ima 40 miliona slijepih i slabovidnih osoba. U Bosni i Hercegovini ih ima oko 5.000 sa brojnim problemima, a najveći problem je statusni, a onda finansijski. Potrebna im je kontinuirana društvena briga – kazao je Kundurović.

Dodao je da ‘Lionsi’ pomažu koliko mogu, te je zamolio rukovodstvo i članove Udruženja slijepih KS ‘da daju malo veću inicijativu’, a oni će im kao i do sada pomoći.

Lionsi broje više od milion članova organiziranih u više od 200 zemalja svijeta.

(FENA) D.V.