FENA Novost: KS: Upošljavanje pedagoga, psihologa i socijalnih radnika

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 13:19:29

KS: Upošljavanje pedagoga, psihologa i socijalnih radnika

SARAJEVO, 14.oktobra (FENA) – U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini Vlada KS je usvojila Listu aplikanata – poslodavaca koji su ispunili uvjete za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „100+“ po Javnom pozivu od 06. i 7. juna.

Uvidom u prispjele aplikacije, konstatirano je da uvjete iz Javnog poziva ispunjava 61 poslodavac koji traži da uposle 157 osoba.

Kroz ovaj Program bit će uposleni visokoobrazovani i stručni kadrovi  (diplomirani socijalni radnici, diplomirani pedagozi, diplomirani psiholozi i diplomirani pedagozi-psiholozi) u javne ustanove iz oblasti rada i socijalne politike, u osnovne i srednje škole, a koji imaju najmanje 12 mjeseci radnog iskustva u struci, kao preventivno djelovanje i sprečavanje maloljetničke delinkvencije. Nezaposlene osobe moraju biti prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja poziva.

Planirana sredstva za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja “100+” , iznose 999.600  KM.

Služba će poslodavcima koji su obuhvaćeni ovim Programom i koji  potpišu ugovor o radu s osobom iz ciljne skupine, te izvrše njihovu prijavu na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o radu, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u visini od 833 KM po novouposlenoj osobi i to: 600 KM mjesečno za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa, 180 KM na ime toplog obroka i 53  KM za troškove prevoza, saopćeno je iz pres službe Kantona Sarajevo.

(FENA) M.B.