FENA Novost: Gruzija primljena u Energetsku zajednicu, usvojene direktive o zaštiti okoliša

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 14:53:24

Gruzija primljena u Energetsku zajednicu, usvojene direktive o zaštiti okoliša

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) – Na zasjedanju Ministarstkog savjeta Energetske zajednice koje je održano danas u Sarajevu usvojeno je pet novih direktiva iz oblasti zaštite okoliša koje će postati dio pravnog okvira svih članica Zajednice.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da su dogovorene polazne osnove za promjene ugovora o osnivanju Energetske zajednice i usvojena lista projekata od zajedničkog interesa, koja uključuje i bh. projekte.

– U punopravno članstvo Energetske zajednice danas je primljena Gruzija, a pozdravili smo i aplikaciju Bjelorusije za status zemlje posmatrača – rekao je Kopač.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je predsjedavao zasjedanjem, rekao je da sankcije koje je ta organizacija prošle godine uvela Bosni i Hercegovini nisu produžene, a da su preuzete obaveze da će BiH za šest mjeseci usvojiti gasnu regulativu na državnom nivou, a za devet mjeseci harmonizirati entitetske zakone o gasu.

Šarović je jednogodišnje predsjedavanje Bosne i Hercegovine Energetskom zajednicom ocijenio uspješnim.

Generalni direktor za energetiku Evropske komisije Diminique Ristori naglasio je da je izuzetno važno što je ustanovljena jasna metodologija koja omogućava blisku saradnju s ključnim učesnicima na tržištu, poput operatora transportne mreže, regulatora i drugih.

Dodao je da je jako bitno da svi imaju istu viziju kad je riječ o energetskom tržištu i razvoju regulatornog okvira, koji je posebno važan za investicije.

(FENA) F.F.