FENA Novost: BiH kao dio najznačajnije porodice gudačkih pedagoga

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 15:58:19

BiH kao dio najznačajnije porodice gudačkih pedagoga

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) – Druga noć festivala Muzika na žici bila je u znaku vrhunskih izvedbi djela velikih majstora u koncertnom programu pod nazivom (RE)PLAY.

Manfred Stilz, Kanae Endo, Nora Romanoff-Schwarzberg, Miomira Vitas, Konstantin Bogino, Violeta Smailovic-Huart i Eva Mach upriličili su još jednu noć za pamćenje pod krošnjom festivalskog stabla. 

Robert Schumann, Louis Moreau Gottschalk, Sergej Prokofjev, Erik Satie i Frédéric Chopin samo su dio kompozitora čije su segmente svevremenog opusa posjetitelji mogli čuti sinoć u Domu Oružanih snaga BiH.

Večeračnji program koji kao i prethodnih večeri počinje u 19.30 u Domu oružanih snaga BiH i za koji je ulaz takođe besplatan, bit će u znaku mladih talenata, polaznika/ca Muzičkih radionica festivala Muzika na žici.

Večeras će uz prisustvo počasne festivalske gošće i violinske pedagoginje Dore Schwarzberg biti označen početak djelovanja sarajevskog ogranka ESTA (European String Teachers Association).

ESTA je organizacija priznata od Vijeća Evrope i okuplja 32 sekcije iz različitih zemalja. U ovu veliku porodicu žele primiti novu sekciju ESTA-e, ESTA-u BiH. Na narednom 45. Međunarodnom kongresu koji će biti održan u maju naredne godine u Kazanu (Rusija), bit će predstavljena ESTA-u u BiH Skupštini delegata koja će, u skladu sa Statutom, odlučiti o zvaničnom prijemu u članstvo.

Programom je u subotu predviđena Matineja u Narodnom pozorištu pod nazivom Mocart nije kugla, a riječ je o koncertno-edukativnom programu za djecu. Koncertni program u znaku Mocarta i Weberna izvode gosti Intrancionalnog festivala Muzika na žici. Ulaz je kao i na sve ostale festivalske sadržaje besplatan.

(FENA) M.B.