FENA Novost: Ambasade pozvale turiste da poštuju žalost na Tajlandu nakon smrti kralja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 11:17:58

Ambasade pozvale turiste da poštuju žalost na Tajlandu nakon smrti kralja

BANGKOK, 14. oktobra (FENA) – Strane ambasade na Tajlandu pozvale su danas svoje državljane da poštuju žalost Tajlanđana, dan nakon smrti kralja Bhumibola Adulyadeja.

Smatran kao garant jedinstva Tajlanda i osoba kojoj su se divili svi podanici, suveren je umro u četvrtak u 88. godini, nakon što je proveo 70 godina na tronu.

Vlada je proglasila jednogodišnju nacionalnu žalost i pozvala Tajlanđane da obuku crninu i izbjegavaju 30 dana sve “proslave”.

Foreign Office je zatražio sa svoje strane od Britanaca koji su na Tajlandu da poštuju žalost stanovništva.

“Vi treba da poštujete osjećanja tajlandskog naroda u to vrijeme; pristupi zabavama, kao i restoranima, barovima i trgovačkim centrima , moraju biti ograničeni i treba se ponašati na korektan način na javnim mjestima”, saopćio je britanski Foreign Office .

Plaže ka o iz snova, budistički hramovi i noćni život i dalje privlače brojne turiste na Tajland i pored političke nestabilnosti posljednjih godina, od kojih su dva državna udara, poplave 2011. godine i val bombaških napada na ljetovališta na jugu zemlje u augustu. Zemlja očekuje da primi rekordan broj od 33 miliona posjetilaca ove godine.

Vlada nije saopćila posebna ograničenja koja se odnose na noćni život, ali je vjerovatno da to treba biti diskretnije u vrijeme nacionalne žalosti.

Zakoni koji štite kraljevsku porodicu su među najoštrijima u svijetu, a propisuju do 15 godina zatvora za one koji “klevetaju, vrijeđaju kralja, kraljicu, princa nasljednika ili regenta”

Stranci su već zatvarani zbog kršenja zakona, od kojih je jedan švajcarski državljanin koji je 2007. godine osuđen na deset godina zatvora zato što je sprejom za grafite crtao portrete kralja Bhumibola dok je očigledno bio u stanju pijanstva. On je zatim oslobođen.

“Naša preporuka za rezidente i turiste: budite oprezni i poštujte pravila javnog reda… maksimalno poštujte osjećanja tajlandskog naroda”, obavijestila je ambasada Italije u Bangkoku.

“Izvan pitanja je ponašati se na idiotski način u ovom trenutku”, rezimirao je Didier Arnault, Francuz koji živi u historijskoj četvrti Bangkoka, u blizini Kraljevske palače, naveo je Reuters.

(FENA) B.D.