Bob Dylan & Barack Obama

Samo fakti – zašto Nobel baš Dylanu

Muzika - svijet Show Time

Prvi album Boba Dylana nazvan samo njegovim umjetničkim imenom i prezimenom objavljen je u proljeće 1962. A to je prva naznaka smjera u kojem će krenuti – rođen je 21 godinu ranije kao Robert Allen Zimmerman, a koju godinu prije izlaska eponimne ploče sam se počeo nazivati Bobom Dylanom (te onda to i ozvaničio), fasciniran djelom velškog pjesnika Dylana Thomasa.

Fakti dalje kažu da je do ove godine, kada se izdat ”Fallen Angels”, u Dylanovoj diskografiji je upisano 37 studijskih izdanja i 11 oficijelnih live albuma. Ni malo, ni previše za 50 i kusur godina staža.

Iako će ogromna većina umjetnika, pogotovo najvećih, uvijek tvrditi da im formalna priznanja nisu važna, nagrade su neizbježna ilustracija – ne njihove vrijednosti, ona se utvrđuje drugim kritarijima, već utjecaja koji ostavljaju na društvo te svoje i buduće vrijeme.

Elem, Dylan je osvojio 12 diskografskih Grammy nagrada, filmske trofeje Oscar (2000. godine) i Zlatni globus (2001.) za najbolji originalni song “Things Have Changed” u filmu Wonder Boys, te spisateljsku Pulitzerovu nagradu 2008. godine za ”duboki utjecaj na popularnu glazbu i američku kulturu, obilježen lirskim kompozicijama izvanredne poetske snage”.

Univerzitet Princeton u New Jerseyju dodijelio mu počasni doktorat muzike (1970.), a kasnije je to učinio i jedan škotski Univerzitet, američki Kongres ga je odlikovao Nacionalnom medaljom umjetnosti (2009.), Barack Obama mu je dodijelio Predsjedničku medalju slobode, 2012. godine, a naredne je primio francuski Orden Legije časti.

Joan Baez & Bob Dylan
Joan Baez & Bob Dylan

U ”Rock and roll dvoranu slavnih” kao izvođač je uvršten 1988. godine, dok je u Grammyjevu dvoranu slavnih uključeno čak šest njegovih albuma.

Prvi zbirku eksperimentalne prozne poezije ”Tarantula” Bob Dylan objavljuje 1971., poslije koje slijedi nekoliko njegovih poetskih zbirki.

Nebrojene knjige o njegovom djelu pisali su autori diljem svijeta, a zvaničnih biografija objavljeno je 14, ali među njih nije uvrštena “Svako zrno pijeska”, knjiga eseja o Dylanu koju 2015. napisao muzički kritičar iz Hrvatske Toni Matošin, jedini autorski naslov u ovim krajevima.

I, eto, Dylan je prvi kantautor na planeti koji je dobio Nobelovu nagradu, a pripala mu je ”za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost”.

Kako rekosmo, nagrade nisu najvažnije mjerilo, samo pokazuju da Dylan jeste najutjecajniji rock muzičar na planeti. Čijenica da je to verificirao i jedan ”hermetički” umjetnički krug dovoljno kazuje.