FENA Novost: Klub poslanika SDP-a apeluje na zakazivanje sjednica prema poslovniku

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-13 12:38:07

Klub poslanika SDP-a apeluje na zakazivanje sjednica prema poslovniku

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) – Politički direktor SDP-a Damir Mašić danas je uputio apel da se sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počnu održavati u skladu s poslovnikom.

– Trenutno se održava tzv. sjednica užeg Kolegija što ne postoji. Ovo je prvi put da se uvodi praksa da se sjednica Kolegija na kojoj će se određivati dalji tok zasjedanja održava bez prisustva šefova klubova opozicionih stranaka. Zato je ovo neposlovnički sastanak parlamentarne većine – kazao je Mašić na konferenciji za novinare ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Navodi da parlamentarna većima ima problem sa “činjenicama i istinom”, smatrajući da su građani i zastupnici taoci neriješenih međukoalicionih odnosa.

– To ne bi bio problem da nemamo zastoj u održavanju sjednica od tri mjeseca. Posljednja sjednica Predstavničkog doma održana je 13. jula te je ovo prvi put da toliki period nije upriličena sjednica otkako postoji Federacija – rekao je Mašić.

Govoreći da se sjednice od upućivanja zahtjeva rukovodstvu doma trebaju zakazati u roku od 14 dana, poručio je da će Klub posalnika SDP-a s drugim opozicionim strankama u narednih deset dana prikupiti dovoljan broj potpisa za sazivanje pet vanrednih sjednica.

O ozbiljnosti navedene situacije podsjetio je da je Ustavni sud ranije iznio tumačenje da se odredbe poslovniika moraju poštivati kao odredbe Ustava FBiH.

(FENA) F.F.