FENA Novost: Izraelski ministar energije u Istanbulu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-13 12:09:09

Izraelski ministar energije u Istanbulu

ISTANBUL, 13. oktobra (FENA) – Izraelski ministar energije danas je u prvoj posjeti kao član izraelske vlade u Turskoj nakon šestogodišnje diplomatske krize između dvije zemlje.

Ministar, Yuval Steinitz se jutros sastao u Istanbulu sa svojim turskim kolegom Beratom Albajrakom, zetom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, na margini Svjetskog kongresa energije.

U junu su dvije zemlje potpisale sporazum kojim se okončava diplomatski spor, nastao 2010. godine nakon napada Izraela na turski humanitarni brod na putu za Gazu, kada je poginulo deset turskih aktivista.

U okviru sporazuma o pomirenju, Izrael je krajem septembra uplatio 20 miliona dolara (gotovo 18 miliona eura) odštete Turskoj za porodice žrtava napada. Zauzvrat, Ankara je odustala od optužbe protiv bivših šefova izraelske vojske zbog njihove umiješanosti u napadu. Osim izvinjenja i ublažavanja izraelske blokade nametnute u pojasu Gaze, finansijska kompenzacija je bila jedan od ključnih zahtijeva Ankare za normalizaciju diplomatskih odnosa s Izraelom.

Izrael i Turska, koji nisu u potpunosti prekinuli odnose u vrijeme krize, dogovorili su ponovnu razmjenu ambasadora.

Nedavno se Ankara pokazala zainteresiranom za energetsku saradnju s Izraelom, koja želi uvesti offshore prirodni gas, čije vađenje raste, navodi AFP.

Izraelski ministar bi trebalo da govori na energetskom forumu na sesiji nazvanoj “Novi pejzaž istočnog Mediterana”.

(FENA) B.D.