FENA Novost: Zvizdić u Washingtonu – Zvaničnici State Departmenta pohvalili progres BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 09:40:40

Zvizdić u Washingtonu – Zvaničnici State Departmenta pohvalili progres BiH

WASHINGTON/SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se na odvojenim sastancima u Washingtonu s Charlesom Kupchanom, specijalnim pomoćnikom predsjednika SAD-a za sigurnosna pitanja, Markom Tervakoskim, direktorom Nacionalnog savjeta za sigurnost za regiju Balkana i Matthewom Palmerom, direktorom Ureda za južnu i centralnu Evropu s kojima je razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Zvizdić je upoznao visoke zvaničnike State Departmenta s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i o napretku koji je BiH postigla u procesu evropskih integracija i regionalnoj saradnji. Naglasio je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da taj put nema alternativu.

Istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države jedan od najbližih vanjsko-političkih partnera Bosne i Hercegovine i jedan od glavnih prijatelja koji pužaju podršku BiH na putu euroatlantskih integracija.

Visoki zvaničnici State Departmenta su pohvalili progres koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklom periodu i istaknuli da daju punu podršku daljem NATO putu, nastavku ispunjavanja uslova na putu ka Evropskoj uniji i jačanju mira u regionu.

Na sastancima su obuhvaćena i pitanja koja se odnose na ukupnu stabilnost, regionalnu saradnju, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i svih oblika kriminala.

Zvizdić je izrazio zahvalnost na podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini  u jačanju stabilnosti, demokratije i napretka u BiH i regiji Balkana.

Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u SAD Haris Hrle, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J.Č.