FENA Novost: Zdravstvena usluga za osobe s invaliditetom nalazi se na vrlo niskoj razini

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 14:01:23

Zdravstvena usluga za osobe s invaliditetom nalazi se na vrlo niskoj razini

MOSTAR, 12. listopada (FENA) – Zdravstvena usluga za osobe s invaliditetom nalazi se na vrlo niskoj razini, zaključeno je na okruglom stolu koji je u srijedu na temu “Usluge u oblasti zdravstva za osobe sa invaliditetom u HNŽ-u” održan u Mostaru.

 Svrha je okruglog stola unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih radnika u smislu ostvarivanja što bolje komunikacije i odnosa s osobama s invaliditetom različite dobi i spola, što bi vodilo poboljšanju procjene pacijenata i pružanju kvalitetnije zdravstvene usluge.

 Kada je u pitanju trenutna usluga u oblasti zdravstva za osobe s invaliditetom, po riječima predsjednice Udruženja mladih “Ružičnjaka-Los Rosalesa” Jasne Rebas,  s njom nitko nije zadovoljan, ni pacijenti, a ni nevladine i vladine institucije.  

 – Na kraju okruglog stola zaključeno je kako postoji jako veliki broj prigovora majki koje imaju djecu s invaliditetom, nevladinih organizacija koje skrbe i rade s osobama s invaliditetom, a s druge strane, bilo je mnogo prigovora i priznavanja loših usluga u oblasti zdravstvene zaštite za osobe s invaliditetom od strane predstavnika vladinih institucija, ministarstva i zavoda zdravstvenog osiguranja – kazala je Rebac.  

Dodala je kako je ta usluga na vrlo niskoj razini, često iz neznanja, pogotovo mladih liječnika koji se tijekom svog obrazovanja, nikada, kroz nastavne planove i programe, nisu susretali s učenjem o fenomenu invaliditeta pa stoga ne mogu znati kakvu podršku takve osobe trebaju.

 Okrugli stol su organizirali Centar za integrativnu medijaciju CSSP Berlin i Koalicija Organizacija osoba s invaliditetom (OOSI) u Hercegovačko-neretvanskoj županiji “Zajedno smo jači”, u suradnji sa Zdravstvenim vijećem HNŽ-a.

 CSSP Berlin svojom medijacijskom ulogom i zajedničkom suradnjom s Koalicijom OOSI “Zajedno smo jači” ovim putem želi doprinijeti i uspostavljanju konkretnih pomaka na izradi konačnog teksta Lokalnog plana akcije, te poboljšanju kvaliteta i sigurnosti pružanja zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom u HNŽ-u i povezanosti vladinog i nevladinog sektora.

Tijekom današnjeg okruglog stola promovirana je i brošura – Postupci u oblasti zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom, koja bi kvalitetu zdravstvenih usluga trebala podići na višu razinu, izjednačavajući osobe s invaliditetom s ostalim pacijentima.  

 

 

(FENA) G.P.