FENA Novost: U Tuzli promovirana knjiga Civilna zaštita

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 16:29:46

U Tuzli promovirana knjiga Civilna zaštita

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je svečano promovirana knjiga Civilna zaštita autora Željka Knežičeka, vanrednog profesora na Univerzitetu u Tuzli. Promociji knjige prisustvovao je i premijer Bego Gutić.

Premijer Tuzlanskog kantona se u svom obraćanju prisjetio 2012., kada je kao ministar unutrašnjih poslova, zajedno s profesorom Knežičekom, u to vrijeme ministrom industrije, energetike i rudarstva, i drugim sudionicima tih događaja imao zadatak očuvanja energetskog sistema BiH koji je bio ugrožen zbog vrlo niskih temperatura i vrlo visokog snijega.

– U tom periodu proglašena je prirodna nesreća u FBiH i zabranjeno kretanja po cestama cisterni, šlepera i tegljača. Transport ugalja željeznicom je bio otežan ili gotovo obustavljen, jer se iz zamrznutih vagona ugalj nije mogao istresti i jedini put da održimo elektroenergetski sistem bio je kamionski transport. Tada smo u koordinaciji Kantonalnog štaba civilne zaštite osigurali kretanje i kamionski transport između rudnika i TE Tuzla pod policijskom pratnjom. Tako je cjelokupni rudarski i termo-energetski sistem održan i nijedan dan privreda u našem kantonu ni građanstvo nisu bili uskraćeni za električnu ili toplinsku energiju – rekao je Gutić.

Dodao je da očekuje da iz ovakvih knjiga, osim teorije budu sagledani i praktični aspekti, te da sve to pomogne pripadnicima Civilne zaštite u savladavanju profesionalnih izazova.

Promotori knjige bili su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, prof. dr. Zvjezdan Karadžin i doc. dr. Ibrahim Hadžić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK. 

(FENA) M.B.