FENA Novost: Talijanska kooperacija donira opremu i materijal za šest poduzeća iz =?utf-8?Q?Ora=C5=A1ja?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 11:30:50

Talijanska kooperacija donira opremu i materijal za šest poduzeća iz Orašja

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Talijanska kooperacija (Cooperazione Italiana) danas će donirati opremu i materijal za proizvodnju za šest poduzeća iz općine Orašje, u cilju podrške ekonomskoj obnovi i proizvodnim kapacitetima ove zone.

Osim toga, bit će dodijeljeni i aparati za dijagnostiku dvjema veterinarskim ambulantama u istoj zoni, koje su bile od fundamentalnog značaja u preveciji epidemija i kontroli teritorija tokom i nakon poplava, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Vrijednost donacija, kako je navedeno, prelazi 50.000 eura i namijenjene su vraćanju obima proizvodnje na nivoe od prije poplava, uz uticaj na cijelokupnu ekonomiju ove zone.

Istovremeno, u pogledu održivosti donacija koje su već realizirane u Orašju u sektoru stočarstva, Italija dodjeljuje dvjema veterinarskim ambulantama opremu i reagense neophodne za kliničke analize krvi stočnog fonda u ovoj oblasti, u vrijednosti od 20.000 eura.

Orašje je, uz Srebrenicu, Maglaj, Derventu, Sanski Most, Zavidoviće i Zvornik, jedna od sedam općina u kojima Italijanska kooperacija realizira projekat rekonstrukcije nakon poplava u ukupnoj vrijednosti od milion eura, u korist poljoprivrednika, stočara i malih i srednjih preduzeća, navodi se u saopćenju.

(FENA) M.L.