FENA Novost: Poslanici NSRS-a o razlozima za raspuštanje lokalnih parlamenata

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 10:23:35

Poslanici NSRS-a o razlozima za raspuštanje lokalnih parlamenata

BANJA LUKA, 12. oktobra (FENA) – Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatraju danas Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa nekoliko varijanti kada se raspušta lokalni parlament.

Resorna ministrica Lejla Rešić pojasnila je da Skupština na prijedlog Vlade može raspustiti lokalni parlament, ukoliko se ne konstituiše u roku od šest mjeseci od dana potvrde rezultata izbora. 

Novim zakonom je predviđeno raspuštanje i ako lokalni parlament u zakonom određenom roku ne usvoji budžet općine ili grada ili ne održi sjednicu lokalne skupštine duže od šest mjeseci te ukoliko, nakon provedenog postupka opoziva, gradonačelnik ili načelnik općine ne bude opozvan.

Definirano je i da se u gradskoj upravi može formirati kabinet gradonačelnika kao posebna organizaciona jedinica, a ponuđena su i nova rješenja kojima se ograničava broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u jedinicama lokalne samouprave u zavisnosti od broja stanovnika. 

Također, zakon predviđa da se grad može uspostaviti na urbanom području s odgovarajućim nivoom razvoja i ako ima više od 60.000 stanovnika. 

Narodna skupština RS-a je jučer, bez prisustva poslanika Koalicije “Domovina”, prihvatila odluku o konstatovanju rezultata održanog referenduma o Danu RS-a te odluku o prestanku mandata članovima republičke komisije za provođenje referenduma, kao i odluku o davanju posebnog ovlaštenja predsjedniku i članovima ove komisije u vezi s postupkom  u Ustavnom sudu BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu BiH.

Usvojen je i zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za provođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine.

Poslanici su obavili raspravu i o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju te o visini stope zatezne kamate.

(FENA) L.A.