FENA Novost: Okić: Osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda u općinama u RS-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 12:09:35

Okić: Osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda u općinama u RS-u

BANJA LUKA, 12. oktobra (FENA) – Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Mihnet Okić zatražio je danas da se osigura ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih u jedinicama lokalne samouprave u tom bh.entitetu.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o lokalnoj samoupravi na sjednici entitetskog parlamenta, Okić je kazao da Koalicija amandmanski traži da se izmijeni član predloženog zakona, koji predviđa da se grad može uspostaviti na urbanom području s odgovarajućim nivoom razvoja i ako ima više od 60.000 stanovnika. 

Koalicija „Domovina“ traži i da status grada mogu da traže i općine koje imaju najmanje 40.000 stanovnika.

Poslanik PDP-a Milan Švraka smatra da je potrebno kriterij za osnivanje grada smanjiti sa 60.000 na 30.000 stanovnika, dok SNSD predleže da sticanje statusa grada mogu dobiti općine koje imaju najmanje 50.000 stanovnika.

Uime te stranke Igor Radojičić je rekao da se mandati načelnika općina treba da vežu za one koji su ih birali, tj.lokalne skupštine, i ne mogu biti duži od četiri godine.

Iznio je i primjedbu na komplikovane procedure koje se odnose na imenovanje i izbor načelnika odjeljenja u lokalnim zajednicama.

– Lakše je izabrati Vladu RS-a nego načelnika odjeljenja – stav je Radojičića.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da zakonom treba regulirati da se za finansiranje lokalne administracije iz budžeta može izdvajati samo 25 posto sredstava.

Osim što je zakon izazvao višesatnu raspravu, podnesen je i veliki broj amandmana, kojima se, između ostalog, predlaže da gradonačelnik/načelnik može da formira kabinet kao posebnu organizacionu jednicu radi vršenja savjetodavnih, protokolarnih i administrativno-tehničkih poslova.

(FENA) J.Č.