FENA Novost: Edukacija srednjoškolaca o propisima i rizičnom ponašanju u saobraćaju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 15:05:16

Edukacija srednjoškolaca o propisima i rizičnom ponašanju u saobraćaju

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nastavlja s realizacijom projekta vršnjačke edukacije pod nazivom „Prevencija rizičnog ponašanja mladih u saobraćaju” za učenike završnih razreda srednjih škola.

S ciljem razvijanja saobraćajne kulture u prošloj školskoj godini je kroz ovu edukaciju prošlo 5.000 učenika, a stekli su znanja o saobraćajnim propisima, rizičnom ponašanju i posljedicama neodgovornog ponašanja u saobraćaju.

Povodom nastavka ove edukacije danas je upriličen okrugli sto kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS,  vršnjački treneri i budući učenici edukatori iz svih srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

 – Projekt se realizira kroz dvije faze i to edukaciju mladih budućih edukatora o pravilima u saobraćaju, rizičnim ponašanjima u saobraćaju i njegovim posljedicama. U narednoj fazi projekta oni će stečena znanja o tome prenijeti svojim vršnjacima – objasnila je stručna savjetnica u Sektoru za saobraćaj Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS Melisa Mizrdak. 

Projektom vršnjačke edukacije u ovoj školskoj godini bit će obuhvaćeno 4.500 srednjoškolaca u Kantonu Sarajevo.

– Ciljna grupa ovog projekta su učenici trećeg razreda srednjih škola, populacija koja će za godinu dana biti u mogućnosti polagati vozački ispit i upravljati motornim vozilima. Cilj nam je razviti svijest kod mladog čovjeka da prvenstveno mora poštovati zakonska pravila, kao i da mora biti duševno i tjelesno sposoban za upravljanje vozilom. Objasnit ćemo mladima kako i u kojoj mjeri kršenja saobraćajnih pravila i propisa mogu uticati na bezbjednost saobraćaja – naveo je diplomirani inženjer saobraćaja i profesor koordinator u ovom projektu Munib Bećirović.  

Po njegovim riječima, učenici su se dosada najviše interesovali za novčane kazne koje se izriču za prekršaje u saobraćaju kao i aktuelne  izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju. 

 – Mladi pokazuju pozitivnu energiju za promjenama u ovoj oblasti. Lično smatram da bi te promjene trebale biti usmjerene na poboljšanje sadašnjih odredbi zakona, definiranje određenih pojmova kao i adekvatne sankcije za grubo kršenje saobraćajnih pravila i propisa, kojih smo nažalost svjedoci, a pogotovo za brzu vožnju  i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i droge – dodao je  Bećirović, saopćeno je iz Press službe KS. 

(FENA) M.B.