FENA Novost: Deset do dvadeset tisuća eura za preskakanje mjesta na listi za operaciju-mediji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 13:44:37

Deset do dvadeset tisuća eura za preskakanje mjesta na listi za operaciju-mediji

LJUBLJANA, 12. listopada (FENA/Hina) – Slovenska policija u srijedu nastavlja u ponedjeljak započetu istragu na više klinika ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), vezanu za davanje novca za “preskakanje” mjesta na listi čekanja na operativne zahvate, a mediji navode da se za tu uslugu plaćalo od 10 do 20 tisuća eura preko posrednika koji je u pritvoru.

Prema neslužbenim informacijama, samo na Onkološkom institutu najpoznatije slovenske medicinske ustanove dva su liječnika uključena u istragu primanja nagrada za obećanje da će pacijenti prije doći na red za operaciju, a kriminalisti razgovaraju s ukupno 10-ak liječnika koji se nalaze pod sumnjom.

Policija je službeno potvrdila da je izvšeno 18 kućnih pretraga u istrazi “preskakanja” službenih listi čekanja za operativne zahvate te da je jedna osoba pritvorena, a bolnica je objavila da surađuje u istrazi i da je dala na raspolaganje policiji svu dokumentaciju koja je bila zatražena.

Kako navode mediji, policija je osumnjičene duže vrijeme pratila i njihovu komunikaciju imala pod tajnom prismotrom, a istraga se, osim na Onkološkom institutu, provodi i na ginekološkoj, internoj i kirurškoj klinici UKC-a.

Točan broj liječnika koji su se našli pod sumnjom nije poznat, ali se neslužbeno spominje da ih je bilo od 7 do 12, navodi informativni portal slovenskom Telekoma.

Policija je u srijedu navela da se istraga nastavlja, ali da zbog tajnosti istražnog postupka i dalje ne može iznositi pojedinosti.

Prema neslužbenim izvorima iz istrage, koje navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV, zaposlenik UKC-a kojega je pratila i prisluškivala policija, obećavao je pacijentima da im može osigurati kontakt s liječnicima koji će ih primiti i operirati preko reda, za što je bilo potrebno dati od 10 do 20 tisuća eura, a slučaj je prijavio liječnik kirurg Erik Brecelj, nakon što je doznao da će operirati pacijenticu kojoj je, uz danu novčanu nagradu, navodno 10 tisuća eura, obećanje da će prije doći na red dao upravo osumnjičeni i priotvoreni posrednik iz bolnice.

Na skandal i istrage u uglednoj zdravstvenoj ustanovi reagirala je i ministrica za zdravlje Milojka Kolar Celarc, rekavši da će prema takvim slučajevima biti nulta stopa tolerancije, ali da se radi o pojavama koje se, unatoč oštrim mjerama kontrole u sustavu, ne mogu isključiti s apsolutnom sigurnošću.

Uz to, ministarstvo zdravstva navelo je u priopćenju za javnost kako pri ocjeni slučaja treba imati u vidu i činjenicu da liječnik ima pravo autonomno odlučivati o određivanju datuma za operaciju svakog pojedinog pacijenta, ovisno o njegovu zdravstvenom stanju, ali u skladu sa zakonom i stručnom medicinskom doktrinom.

U ministarstvu također navode da će anomalije u sustavu, ako se utvrde, biti mnogo manje moguće od početka sljedeće godine, kad će se za čekanje na operaciju uvesti takozvano elektronsko naručivanje (e-naručivanje), što će omogućiti veću transparentnost za pacijente i bolje kontrolne mehanizme nego do sada.

Osim toga, poboljšanja i veća transparentnost u zdravstvu očekuju se i vezano uz novi pravilnik o pravima pacijenata te nove limite za najduže vrijeme čekanja na operacije, ali i činjenicu da iduće godine stupa na snagu naručivanje operacija preko elektroničkog sustava e-naručivanje, zbog čega će redovi čekanja biti smanjeni.

 

(FENA) M.K.