FENA Novost: Bodonyi: Kulturna prava mogu jačati dijalog i mir, ali i dovesti do konflikta

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 11:23:18

Bodonyi: Kulturna prava mogu jačati dijalog i mir, ali i dovesti do konflikta

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi kazala je da su kulturna prava temeljna prava, jer historija pokazuje da njihova provedba u nekim kontekstima može jačati dijalog i mir, ali isto tako dovesti do konfliktnih situacija, a ponekad i do ratova.

To je izjavila u uvodnom obraćanju na konferenciji “Osnovna kulturna prava u Bosni i Hercegovini, Francuskoj i Njemačkoj”, koja se u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda, održava danas u Sarajevu.

Bodonyi je napomenula da kulturna prava nisu dovoljno poznata kao što je slučaj s ostalim ljudskim pravima, između ostalih, pravom na slobodno kretanje ili pravom da se ne bude osuđen bez suđenja.

Podsjetila je na Deklaraciju iz Friburga iz 2007. godine koja kulturna prava definira kao prava koja za cilj imaju da svima garantiraju pravo da žive svoj kulturni identitet, dodajući da su to također i prava na obrazovanje i obučavanje.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann istakla je da francusko-njemačka saradnja o kojoj se danas govori, nije nastala tek tako već da je to bio težak posao.

Kako je rekla, radi se o dva naroda koji su stotinama godina bili u konfliktu, ali poslije Drugog svjetskog rata ostavljeno im je u nasljedstvo da dio po dio te granice potiskuju i rade na tome.

– Postoji mnogo nivoa na kojima se to mora dešavati, a kultura je samo jedan aspekt – naglasila je njemačka ambasadorica i dodala da je, po njenom mišljenju, drugi aspekt i rad francuske i njemačke omladine.

S tim u vezi, zaključila je da je otvorenost razgovora jednih s drugim i činjenica da mišljenja ne moraju uvijek biti ista, ono što čini srž francusko-njemačke saradnje.

Predavač na konferenciji prof. dr. Patrice Meyer-Bisch s Univerziteta Friburg i Univerziteta Strazburg kazao je da su osnovna kulturna prava neodvojivi i nezavisni dio ljudskih prava te da se odnose na obrazovanje, ali i na učešće u kulturnom životu.  

Dodao je da pokrivaju mnoge domene te da se o njima govori već 10 godina i da su tema mnogih međunarodnih tekstova. Međutim, napomenuo je da prije nekih 10-ak godina kulturna prava nisu smatrana dovoljno važnim, iako ona predstavljaju prioritet kada se govori o miru i gostoprimstvu.

– Njihova vrijednost je od ključnog značaja za sve zemlje – podvukao je Meyer-Bisch.

Osvrnuo se i na pitanje izbjeglica i migracione krize u Evropi, za koje je kazao da je na neki način istoznačno kao i potpuna ravnodušnost prema ratovima u Siriji, Afganistanu ili Iraku, jer su ljudi na isti način ravnodušni prema izbjeglicama i njihovim potrebama.

Predavač na konferenciji prof. dr. Hans Michael Heinig s Univerziteta Göttingen rekao je da u Njemačkoj postoji sistem u kojem se religija nalazi u samom centru te da on danas želi predstaviti taj sistem i način na koji funkcionira, ali i probleme s kojima se suočava.

To se, pojasnio je, prvenstveno odnosi na sekularne građane, ali i život njemačkih građana s muslimanima. Kako je rekao, postoji doza rezerviranosti i stereotipa među njemačkim stanovništvom s kojim se susreću muslimani, tako da im to otežava učešće u pravima koja su im zagarantirana Ustavom.

Međutim, dodao je da se i sami muslimani moraju bolje prilagođavati društvu u koje dolaze, jer sve navedeno izaziva određena trenja i napetosti.

 

(FENA) F.F.