FENA Novost: Banovići – Uspješno implementiran projekt sa Republikom Češkom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 11:53:44

Banovići – Uspješno implementiran projekt sa Republikom Češkom

SARAJEVO/BANOVIĆI, 12. oktobra (FENA) – Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik danas je boravio u Banovićima povodom uspješno implementiranog projekta  iz oblasti zaštite okoliša u toj općini gdje su ga ugostili općinski načelnik Midhat Husić i Denis Mekić, direktor JP Komunalno d.o.o. Banovići koje je nosilac projekta.

U okviru projekta komunalno preduzeće je u protekloj godini očistilo nekoliko divljih deponija, nabavilo više od tri stotine kanti za otpad po 120 litara i distribuiralo ih korisnicima, te proširilo svoje usluge.

–Ova donacija puno znači našem preduzeću i krajnjim korisnicima, a poseban značaj ima na zaštitu okoliša i proširenje naših usluga –  kazao je direktor Mekić, saopćeno je iz Općine Banovići.

Projekt je koštao oko 20.000 KM i implemtiran je uz kompletnu finansijsku konstrukciju Ambasade Republike Češke u BiH.

-Upravljanje otpadom i zaštita okoliša je jedan od naših generalnih prioriteta, te želimo da pomognemo i kolegama u inostranstvu. Danas smo razgovarali i o još nekoliko značajnih stvari, o kanalizacionom kolektoru te međuopćinskoj deponiji koji su bitni za Banoviće, te sam predložio da nam se ti ili neki manji slični projektni prijedlozi dostave u Ambasadu do maja 2017. godine kako bismo ih mogli uputiti u Češku regionalnu agenciju, gdje će se o njima odlučivati, kazao je ambasador Jakub Skalnik.

Općina Banovići kontinuirano radi na poboljšanju komunalne infrastrukture na području cijele općine, te iznalazi različite mogućnosti da je unaprijedi.

Prije desetak dana načelnik Husić je potpisao ugovor o nabavci novih kontejnera za otpad. Predmet ugovora je nabavka 100 novih kontejnera zapremine 1,1 kubni metar namijenjenih za zbrinavanje komunalnog otpada u gradskom području.

(FENA) E.F.