FENA Novost: SDP – Neprihvatljivo da Srebrenica ima načelnika koji negira genocid

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-11 18:43:33

SDP – Neprihvatljivo da Srebrenica ima načelnika koji negira genocid

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) – Delegacija Socijaldemokratske partije BiH, sa predsjednikom Nerminom Nikšićem, održala je sastanak sa članicama udruženja iz Srebrenice.

Glavna tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u ovom gradu nakon objave nezvaničnih rezultata izbora za načelnika Opštine Srebrenica.

Na sastanku su članice udruženja, kako se navodi u saopćenju SDP-a,  informisale predsjednika i dio rukovodstva te političke partije o brojnim nepravilnostima i neregularnostima tokom izbornog procesa u Srebrenici.

 – Zabrinute smo činjenicom da je predizbornu kampanju za Mladena Grujičića vodio Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka, te da su primjećene brojne nepravilnosti tokom izbora. Porazno je da su na ovim izborima glasali ljudi iz Srbije, a da Srebreničani nisu imali priliku glasati za Ćamila Durakovića, koji je u svom mandatu bio načelnik svih građana Srebrenice. Načelnik Srebrenice ne može biti osoba koja negira genocid počinjen u ovom gradu, a to je upravo Mladen Grujičić – rekla je predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović.

Predsjednik Nikšić je na sastanku naveo da je stav SDP-a BiH isti kao i stav predstavnica udruženja, a to je da osoba koja negira genocid ne može biti načelnik ove opštine.

 – SDP BiH je prvi iskazao jasnu i nedvosmislenu podršku Ćamilu Durakoviću, koji se tokom svog mandata trudio biti načelnik svih građana Srebrenice. Drago mi je da imamo iste stavove, jer je i za nas neprihvatljivo da načelnik Srebrenice bude osoba koja negira genocid. SDPBiH će podržati načelnika Ćamila Durakovića, članice udruženja i sve građane Srebrenice, u pravnoj borbi za utvrđivanje svih nepravilnosti prilikom izbora u Srebrenici – dodao je Nikšić.  

(FENA) D.V.