FENA Novost: Radončić-Čović: Da državni organi riješe situaciju u vezi izbora uStocu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-11 15:42:42

Radončić-Čović: Da državni organi riješe situaciju u vezi izbora uStocu

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) – Lideri SBB-a i HDZ-a BiH Fahrudin Radončić i Dragan Čović smatraju da je najbolje da državni organi urade svoj posao i utvrde da li ima krivične i pravne odgovornosti, a da Centralna izborna komisija BiH u skladu sa zakonom postupi kako bi se rješili problemi u vezi održavanja izbora u Stocu.

Potvrdio je to Radončić nakon sastanka sa Čovićem, na kojem su razgovarali o koaliciji na državnom i federalnom nivou. 

– Koalicija nije sporna, stabilna je, ali način koaliranja jeste. Ne možemo razgovarati nekoliko puta o istoj temi, a da ne rješavamo probleme i  ne možemo se pod izgovorom lokalnih izbora pravdati  što ne pravimo međusobne kompromise – rekao je Radončić.

SBB insistira da brže ide proces sređivanja stanja u Federaciji i u pogledu infrastrukture, što se smatra Radončić može postići i o čemu je postigao saglasnost sa Čovićem. 

– O razvoju infrastrukture, autoputeva, razgovarat ćemo u 16 sati sa Bakirom Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH – kazao je Radončić. 

Lider HDZ-a BiH potcrtao je da neko u BiH mora kazati zbog čega nisu završeni izbori u Stocu.

– Nikom ne treba slučaj Stolac, a neko ga želi napraviti slučajem. Moje je pitanje hoćemo li na narednim izborima imati istu situaciju kada neko ne bude zadovoljan izbornim rezultatom. To sam jutros rekao Izetbegoviću – naglasio je Čović. 

Potvrdio je da koalicija nije upitna, pri čemu smatra da se trebaju promijeniti odnosi u smislu da se brže radi jer je “Predsjedništvo BiH usvojilo Master plan, koji predviđa da u naredna dva dana BiH dobije Upitnik od Evropske komisije, da se do kraja prvog mjeseca završi priča u vezi suda u Strazburu kako bi se do kraja trećeg mjeseca odgovorilo na pitanja iz Upitnika”.

– Savez za promjene apsolutno ostaje naš partner na državnoj razini – dodao je Čović.  

 

 

(FENA) D.V.