FENA Novost: Odobriti razuman rok za prilagođavanje propisa iz oblasti hemikalija/biocida

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-11 16:03:27

Odobriti razuman rok za prilagođavanje propisa iz oblasti hemikalija/biocida

SARAJEVO,  11. oktobra (FENA) – Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) , Privredna komora FBiH i Privredna komora RS apelirali su na nadležno ministarstvo Republike Srpske da odobri razuman rok za prilagođavanje propisa iz oblasti hemikalija/biocida i predmeta široke potrošnje za proizvodače iz Federacije BiH i Distrikta Brčko.

Kako se navodi u saopćenju iz VTK BiH,  Republika Srpska je donijela propise iz oblasti hemikalija/biocida i predmeta široke potrošnje koji su u većoj mjeri usklađeni sa propisima Evropske unije.  S obzirom na to da su u Federaciji BiH, kao i nekim zemljama koje nisu članice EU, na snazi neusklađeni propisi, te da su se navedeni propisi počeli primjenjivati na području Republike Srpske, održan je sastanak predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH i Privredne komore RS na kome je razgovarano o toj temi.    

– lzražavamo razumijevanje za privrednike-proizvođače u Bosni i Hercegovini koji su dovedeni u situaciju da ne mogu plasirati proizvode iz oblasti hemikalija/biocida i predmeta široke potrošnje na prostor Republike Srpske, te tražimo od nadležnih entitetskih ministarstava da žurno iznađu najbolja rješenja u cilju rješavanja navedene problematike, čime će zaštiti proizvođače BiH, a samim time osnažiti privredu pa i zapošljavanje u BiH – zajednički je stav Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH i Privredne komore RS.

(FENA) D.V.