FENA Novost: Ne zna se kada će RS objaviti rezultate popisa za taj entitet

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-11 12:18:31

Ne zna se kada će RS objaviti rezultate popisa za taj entitet

BANJA LUKA, 11. oktobra (FENA) – Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović izjavio je danas da Zavod za statistiku RS-a ima namjeru da objavi rezultate popisa za prostor tog bh. entiteta, ali nije precizirao u kojem roku će do toga i doći.

Podsjetio je i na primjedbe koje su upućene iz RS-a nakon objave rezultata popisa na nivou BiH te dodao da entitetski Zavod za statistiku ima kompetencije da objavi rezultate popisa za teritoriju RS-a.

Nakon što je RS odbila da prihvati rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH, usvojen je entitetski Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Poslanik SRSRS-a Milanko Mihajlica je danas, na sjednici Narodne skupštine RS-a, pitao Kasipovića kada će RS u skladu s tim zakonom objaviti rezultate popisa stanovništva za RS, budući da su prošla tri mjeseca od određenog roka od šest mjeseci za koji treba obaviti sve pripreme za objavu popisnih rezultata.

Istakao je da je zakonom predviđeno da se program obrade podataka usvoji 30 dana od dana stupanja na snagu zakona, a u roku od šest mjeseci objave i rezultati popisa za prostor RS-a.

(FENA) L.A.