FENA Novost: Škaljić učetsvovao na sjednicama komiteta PSCEI

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-10 16:57:33

Škaljić učetsvovao na sjednicama komiteta PSCEI

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) – Zamjenik predsjedavajuće Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PSCEI) Fehim Škaljić učestvovao je danas u Ljubljani u radu sjednica Generalnog komiteta za ekonomske poslove i Generalnog komiteta za politička pitanja i unutrašnje poslove PSCEI.

Govoreći na zajedničkoj uvodnoj sesiji oba generalna komiteta, Škaljić je ocijenio  da CEI, koju čine evropske države s oko 250 miliona stanovnika, predstavlja veoma značajnu regionalnu inicijativu i u političkom i u ekonomskom pogledu. Prema riječima Škaljića, u političkom pogledu CEI, posebno njena parlamentarna dimenzija, ima važnu integrativnu ulogu u procesu proširenja Evropske unije (EU).

S tim u vezi, naglasio je da su evropske integracije strateški cilj BiH i dodao da je potrebno i BiH pružiti jednake šanse u odnosu na sve zemlje koje učestvuju u procesu proširenja EU.

Učestvujući na sjednici Generalnog komiteta za ekonomske poslove PSCEI, Škaljić je govorio o ulozi Energetske zajednice u stvaranju jedinstvenog energetskog tržišta zemalja EU i regiona zapadnog Balkana.

Ističući da BiH ima mnogo prostora za bolje iskorištavanje energetskih resursa, posebno za proizvodnju hrane, Škaljić je pozvao zemlje članice PSCEI da ponude zajedničke projekte i programe u koje bi bila uključena i BiH.

Po njegovim riječima, ti programi bi trebali biti bazirani i na stvaranju obnovljivih i ekološki čistih izvora energije, u skladu s evropskim standardima i direktivama EU u ovoj oblasti.

Domaćin sastanaka generalnih komiteta PSCEI bio je Narodni zbor Republike Slovenije, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D.V.