FENA Novost: Čestitka Envera Halilovića povodom početka akademske 2016./2017. godine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-10 17:04:50

Čestitka Envera Halilovića povodom početka akademske 2016./2017. godine

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) – Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović je povodom početka nove akademske 2016./2017. godine, uputio čestitke akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, studentima, profesorima, saradnicima i zaposlenicima visokoškolskih ustanova.

– Radeći zajedno na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i promociji znanja i dostignuća svjetske naučne misli, kao i univerzalnih humanističkih vrijednosti, želim da u akademskoj 2016./2017. godini budete uspješni u ostvarenju postavljenih ciljeva. Svjesni neprocjenjive uloge visokog obrazovanja u ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju društva, vjerujem da ćete ličnim i profesionalnim angažmanom, svako u svom poslu, doprinijeti postizanju dobrih rezultata u kvalitetnom obrazovanju budućih generacija profesionalaca – navodi se u čestitiki.

Podsjetio je na poziv koji je Agencija uputila inspekcijskim organima, nadležnim za oblast obrazovanja i nauke u BiH, da u cilju unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja u našoj zemlji, posebnu pažnju posvete primjeni odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH kojim se ograničava izdavanje diploma neakreditiranim visokoškolskim ustanovama.

– Nadam se da će nadležni inspekcijski organi utvrditi koje visokoškolske ustanove na području njihove nadležnosti osnovane prije pet ili više godina, izdaju diplome, a nisu prošle postupak akreditacije u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, u cilju omogućavanja dalje realizacije akreditacije visokoškolskih ustanova, budući da je do sada ovaj proces uspješno završilo  26 visokoškolskih ustanova, koje su upisane u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova – navodi Halilović.

On ističe da su odgovorno, nezavisno i kvalitetno izvršavanje predviđenih poslova svih učesnika u procesu akreditacije jedini put ka unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i stvaranja neophodnih pretpostavki za valorizaciju visokoškolske, naučno-obrazovne, naučno-istraživačke i umjetničke djelatnosti u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti, saopćeno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

(FENA) M.B.