FENA Novost: Šantićeve večeri poezije: Predstavljena knjiga ‘Rat i mir u Bosni’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-09 13:02:30

Šantićeve večeri poezije: Predstavljena knjiga ‘Rat i mir u Bosni’

MOSTAR, 9. listopada (FENA) – Na ”97. Šantićevim večerima poezije” sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljena knjiga ”Rat i mir u Bosni”, autorice Mirjane Kusmuk. 

Radi se o prvijencu poznate novinarke, čija je knjiga jpodijeljena u dva dijela – rat i mir. U poglavlju ”rat” su izabrani tekstovi koje je objavila u ratu u raznim novinama u Republici Srpskoj i Srbiji i jedan tekst koji su odbile da objave sve novine.

”To su prijelomni trenuci novinara na terenu onako kako su se lomile sudbine malih ljudi, autentična svjedočenja, ali i izjave tada važnih političara poput intervjua s Nikolom Koljevićem u kojem on govori da nije potpisao predaju Sarajevskog aerodroma, ali i prva izjava koju je Momčio Krajišnik dao iz Daytona u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma”, kazala je autorica. 

Drugi dio knjige je izbor kolumni objavljenih u ”Glasu Srpske” posljednje tri godine, i to onih koje su vječne i koje tretiraju probleme društva u suštini. 

Kusmuk ističe kako u njenim ratnim tekstovima ne postoji jezik mržnje, već jezik patnje na svim stranama podjednako. 

”Knjiga je posvećena mojoj kćerki Vidi i generacijama koje dolaze i kojima smo trebali da ostavimo malo bolji svijet, poruka ove knjige je da ako pogledate rat i ono što živimo danas – pa zar je to trebalo. To je nama naša borba dala i to je apsolutno antiratna poruka”, naglasila je.  

O knjizi su na promociji govorili urednik izdavačke kuće ”Besjeda” i direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić i direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević. 

Tijekom promocije Novaković je kazao kako Kusmukova kroz mirnodopsku priču ispriča najstrašnije priče iz prošlog rata koje je vidjela i doživjela.

 ”Ova knjiga nam više govori od mnoštva istorijskih zapisa. Ovo je novinarska istorija koja govori o malim ljudima u zlim vremenima”, ustvrdio  je. 

Naglasio je da knjiga vrijedna kao spisateljska, kao povijest, kao bilješka i kronika ”jednog zlog vremena koje ne smijemo zaboraviti, ali iz njega moramo izvući nauk kako da se više ne ponavlja”. 

 Zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić kaže kako novinari uvijek insistiraju na drugoj strani priče, a da knjiga Mirjane Kusmuk  za nju upravo donosi tu drugu stranu.

 ”U ovoj knjizi možemo čuti priče te druge strane, kako se na toj strani preživio i doživio rat. U ovoj državi je važno da se čuju istine sve tri naroda bez obzira kako one drugima izgledale”, istaknula  je, naglasivši kako se radi o svojevrsnoj kronologiji vremena. 

Po njezinim riječima, ovo je antiratna knjiga i ima antiratnu poruku „da je nama potreban suživot i okretanje budućnosti”. 

Sanja Vlaisavljević smatra kako se Kusmukova od početka do kraja knjige prisjeća Sarajeva. ”Prisjeća se onog duha koji je morala ostaviti kada je izašla iz svog doma ne znajući ni sama gdje ide. Ovo je knjiga koju bismo svi trebali pročitati, a posebno bi se trebala pročitati u Sarajevu. Mislim da bi bila poučna i otvorila bi jednu novu dimenziju o kojoj mnoge Sarajlije ne znaju ništa. Dimenzija o kojoj piše Mirjana je jedna realnost koja je pratila i prati Sarajevo i BiH”, naglasila je.  

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je u ime domaćina SPKD ”Prosvjeta i SPKD ”Gusle”, otvorio promociju naveo je da su veze Kusmukove s ovim društvima i Mostarom duboke i da je puno razloga zbog kojih se ona kao autor našla na ”Šantićevim večerima” koje se  nastavljaju do 10. listopada.

(FENA) I.B.