FENA Novost: Osam poginulih u padu helikoptera u Afganistanu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-09 15:16:04

Osam poginulih u padu helikoptera u Afganistanu

KABUL, 9. oktobra (FENA) – Osam afganistanskih vojnika poginulo je rano jutros kada se vojni helikopter srušio u sjevernoj afganistanskoj provinciji Baghlan, javlja turska televizija TRT.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Dawlat Waziri izjavio je da se u helikopteru nalazilo pet vojnih članova posade i tri vojnika, te da niko nije preživio nesreću. 

Helikopter je obavljao aktivnosti snabdjevanja vojne baze u mjestu Dand Ghoriju. Prema riječima Wazirija, tehnički kvar je najvjerovatnije uzrokovao pad aviona. On je odbacio tvrdnje pobunjenika da je letjelica oborena. 

– Jedan helikopter bio je na terenu, dok je drugi patrolirao iznad njega. Iznenada, tehnički problem izazvao je požar na helikopteru koji je potom pao – rekao je Waziri. 

S druge strane, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid u saopćenju je preuzeo odgovornost za obaranje helikoptera.

Riječ je o vojnoj bazi Qarghan Tapa koja je pretprošlog tjedna okružena pobunjenicima. Prema podacima afganistanskihi zvaničnika, više od stotinu vojnika nalazi se u bazi, a snabdijevaju se iz zraka. 

Posljednjih mjeseci talibanski pobunjenici pojačali su napade na afganistanske snage sigurnosti u sjevernim provincijama Baghlan i Kunduz.

(FENA) F.F.