FENA Novost: Kordinacija BNVO traži da MESS odustane od izvođenja predstave Olivera Frljića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-09 16:54:15

Kordinacija BNVO traži da MESS odustane od izvođenja predstave Olivera Frljića

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) – Koordinacija bošnjačkih nevladinih udruženja (BNVO) poziva resorno ministarstvo i menadžment Festivala MESS da odustanu od izvođenja predstave “Naše nasilje i Vaše nasilje” autora Olivera Frljića.

– Da ne bismo bili krivo shvaćeni, naglašavamo da nismo protiv umjetnosti i umjetničke slobode izražavanja, pogotovo ako ona (kao što se tvrdi za spomenutu predstavu) na sebi svojstven način ukazuje na krajnju hipokriziju i licemjerstvo, te diskriminatorski odnos Evrope, koja je dominantno kršćanska, prema islamu i muslimanima. Ali smo, u svakom slučaju, protiv zloupotrebe umjetnosti i umjetničkog izričaja koji je u znaku bogohuljenja i ataka na bilo čija vjerska osjećanja, u ovom slučaju i na muslimanska osjećanja kroz scene gole žene sa hidžabom na glavi, vađenje zastave BiH iz spolnog organa i brutalni čin silovanja – navodi BNVO.

U saopćenju za javnost ističu da Koordinacija bošnjačkih nevladinih udruženja okuplja 52 članice iz svih krajeva BiH, a „povodom održavanja predstave Olivera Frljića, u okviru Festivala MESS-a u sarajevskom Narodnom pozorištu  9.  oktobra, ne možemo a da ne iskažemo ogorčenje i zabrinutost nad činjenicom da je scenska predstava kao što je ova našla mjesto u okviru programa MESS“.

– Osim toga pozivamo Bošnjake da ne nasjedaju na ovakve provokacije, sačuvaju dostojanstvo, da se isključivo u skladu sa zakonom bore za zaštitu svojih prava i da koristeći se nenasilnim metodama čuvaju svoj dignitet, kao i svetosti svoje vjere – ističe se.

(FENA) F.F.